Apple, Google a Facebook využívají nejvíce obnovitelných zdrojů energie, ostatní je následují

  • Greenpeace zveřejnil podrobnou analýzu technologických společností z pohledu využití energie
  • „Nejzelenější“ je Apple
  • Porovnávaly se i jednotlivé segmenty, například hudebních streamovacích platforem

Greenpeace pravidelně zveřejňuje report, ve kterém analyzuje technologické společností a dopad jejich provozu na přírodu. Hlavním faktorem je pochopitelně odběr energie, respektive odkud tato energie pochází a zda se jedná o obnovitelných druh, který nezatěžuje přírodu.

V oficiální analýze jsou kromě technologických velikánů i menší společnosti, které ale mají rozhodně globální zásah. Pojďme se tedy na výsledky podívat podrobněji.

Apple je „nejzelenější“

V rámci celkového hodnocení se mezi hlavními společnostmi objevil Apple, Facebook, Google, Amazon, IBM, Microsoft, Oracle Samsung, Salesforce, HP, Baidu, Alibaba nebo Adobe.

Mezi hodnotícími parametry byla i transparentnost nebo třeba závazek použití obnovitelných zdrojů energie. V celkovém hodnocení se nejlépe umístil Apple, který získal „A“ a skóre 83 %. Na „áčko“ se dostaly i společnosti Google a Facebook, které se rovněž snaží masivně používat obnovitelné zdroje energie v datacentrech i ve vývojových centrech.

Klepněte pro větší obrázek

„Béčkové“ hodnocení dostaly společnosti jako Adobe, Microsoft nebo Salesforce. Amazon dostal „céčko“, ale i u něj dochází ke zlepšení transparentnosti. Naopak velmi špatně na tom je například Alibaba, Samsung, Baidu, Tencent nebo Oracle.

Klepněte pro větší obrázek

V dalším srovnání lze nalézt i výrobce počítačů, notebooků a dalšího hardwaru jako je Acer, Asus nebo LG. Ve všech případech dopadly výsledky katastrofálně, tedy v rámci hodnocení „D“ a „F“. Už je tedy jasné, proč se Apple při svých prezentacích vždy pyšní „zelenou“ výrobou, protože konkurence je na tom opravdu výrazně hůře.

Sociální sítě vede Facebook

Při srovnání sociálních sítí se nelze divit tomu, že právě Facebook a Instagram se umístily na první pozici a dostaly nejlepší hodnocení „A“. Facebook se snaží mít datacentra co nejefektivnější a využívá spoustu druhů obnovitelných přírodních zdrojů k napájení serverů a také chlazení celých datacenter.

Klepněte pro větší obrázek

Za zmínku stojí ještě Linekdin, který už dnes patří pod Microsoft a dostal slušné „B“. Lze předpokládat, že jak bude Microsoft zlepšovat vlastní datacentra, potáhne s sebou i Linkedin. Ostatní zveřejněné sociální sítě dostaly takřka ve všech případech nejhorší známku „F“ a to i například Twitter, Reddit nebo Pinterest.

Klepněte pro větší obrázek

Mezi blogovými platformami se nejlépe umístil Blogger.com a Tumblr od Yahoo, velmi rozšířený Wordpress.com je na tom zatím špatně („D“).

Klepněte pro větší obrázek

Greenpeace nezapomnělo ani na platformy pro posílání krátkých zpráv, kde proti sobě porovnal iMessage, Skype, WeChat, WhatsApp nebo QQ. Nejlépe dopadlo iMessage (Apple) a WhatsApp (Faceboook), dobře také Skype (Microsoft). Oproti tomu komunikační platformy WeChat a QQ ale získaly nejhorší možné hodnocení.

Streamování videa a hudby

Do samostatné kategorie se dostaly i platformy pro streamování videa a hudby. Vzhledem k tomu, že hlavní technologičtí giganti nabízí v nějaké vlastní formě obě varianty streamování, nelze se divit výsledkům.

Klepněte pro větší obrázek

V rámci videa se tak nejlépe umístilo Youtube od Googlu, Amazon Prime dostal „céčko“ a pak už je vše na velmi špatné úrovni – ať už jde o HBO, Hulu, Netflix, Vevo či Vimeo.

Klepněte pro větší obrázek

Ve srovnání hudebních platforem se nejlépe s hodnocením „A“ umístilo iTunes od Applu, konkurenční Spotifiy dostalo „D“ a ostatní jako Soundcloud nebo Pandora mají nejhorší hodnocení.

Vyhledávačům vládne Google

Google a jeho vyhledávač je nejrozšířenější na světě, ale dle hodnocení také nejzelenější, což je určitě skvělá zpráva. Na druhém místě se ale umístily i vyhledávače Bing (Microsoft) a Yahoo. Čínské Baidu v tomto srovnání dopadlo katastrofálně.

Klepněte pro větší obrázek

Apple, Google a Facebook jako vzory

Stejně jako v předchozích letech i tentokrát velká technologická trojka v podobě Applu, Googlu a Facebooku ukázala, jak má vypadat závazek pro snížení uhlíkové stopy a skleníkových plynů. Apple přitom přidává ochranu přírody i v oblasti výroby. Základem jsou tak snadno recyklovatelné netoxické materiály a zlepšování efektivity samotné výroby. Technologické společnosti v současnosti odebírají přibližně 7 % veškeré dostupné elektřiny a s dalším zvyšováním používání internetu (dle odhadů by měl být trojnásobný v roce 2020) lze předpokládat, že toto číslo bude dále velmi rychle růst.

Klepněte pro větší obrázek
Nové sídlo Applu bude čerpat energie pouze ze 100% obnovitelných zdrojů

Jak Apple ve svých vlastních materiálech uvádí – nejzelenější energie je taková, kterou vůbec nepoužijete. Ať už se ale jedná o vítr, vodu, Slunce, Fuel Cell nebo třeba geotermální energii, doufejme, že stále více společností začne tyto zdroje energie používat.

V mnohých případech se totiž jedná o energii, která je dostupná zdarma.

Diskuze (5) Další článek: Pozor, automatické vyplňování formulářů v prohlížeči může odeslat i nechtěná data

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,