Firmy už se cloudu nebojí. Většina se na digitální transformaci chystá, ale nasazení mnohdy vázne

  • Nová studie od Oraclu a IDC ukázala zajímavé statistiky z oblasti podniků ze střední a východní Evropy
  • Třetina dotázaných firem už používá cloudové technologie
  • Druhá třetina má cloud v plánu, ale najde se i mnoho firem, které s přechodem ani nezačaly

Oracle ve spolupráci s analytickou společností IDC uskutečnilo výzkum zaměřený na stav digitální transformace u podniků ve střední a východní Evropě.

V rámci dotazníků se podařilo získat odpovědi od 251 členů nejvyššího vedení firem, takže data jsou poměrně relevantní a lze je porovnat s předchozími podobnými statistikami, které proběhly i v dalších segmentech.

Digitální transformace jako ekonomická nutnost

Samotná analýza se sice týkala obecné digitální transformace, ale to v tomto případě zahrnuje cloud, ale také například mobilní aplikace nebo zpracování big data. Každý segment je důležitý pro jiné typy společností.

Souvisí s tím pochopitelně i internet věcí (IoT) nebo Průmysl 4.0 – obojí zahrnuje jak nutnou analýzu velkého množství dat, tak třeba i efektivní řízení právě přes mobilní aplikace. Pokud se vše zastřeší cloudem, znamená to obvykle i ekonomicky výhodnější řešení z pohledu TCO a ROI.

Digitální transformace firem je do budoucna ekonomická nutnost, alespoň pokud má firma být v budoucnu konkurenceschopná. IT už rozhodně není pouze doplňkem, jak tomu bylo dříve, i když si dle výzkumu stále ještě 18 % firem myslí, že je to jen nutný výdaj.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní důvody odmítání cloudu (Zdroj: Oracle, IDC)

Naopak 40 % dotázaných už IT vnímá jako místo, které ovlivňuje příjmy společnosti a může vést k vyšším ziskům a lepší efektivitě celé společnosti.

Cloud je v plánu

Mezi zajímavá čísla patří také poměr firem, které už využívají nebo plánují v nejbližší době začít používat cloudové technologie. V tom první případě šlo o 34 % dotázaných a ve druhém pak o 39 %.

Klepněte pro větší obrázek
Výhody cloudu dle průzkumu (Zdroj: Oracle, IDC)

Celkem tedy 73 % dotázaných firem s cloudem do budoucna počítá na různé úrovni. V případě přechodu na cloud, ať už ve větším či menším měřítku, hraje důležitou roli načasování a finanční výhodnost. Pokud si daná firma například právě koupila nové servery, určitě se hned nevyplatí přejít na cloud, ale může ho efektivně využívat třeba pro off-site zálohování.

Klepněte pro větší obrázek
Co cloud přinesl cloud ve firmách (Zdroj: Oracle, IDC)

Naopak u firem, které čeká obnova IT hardwaru a řešení nebo rozšiřují IT infrastrukturu, tam už se vyplatí pořádně zvážit výhodnost takového kroku. Náklady totiž mohou v konečném důsledku být nižší právě u cloudového řešení, přičemž výhod cloudu stále přibývá – bezpečnost, výkon, cena, škálovatelnost.

Cloud už řeší i státní správa

Oracle prozradil, že v České republice se z jeho pohledu rovněž rychle posouvá vnímání cloudu. Podle vyjádření se firmy, které ještě před rokem jakékoli nabídky na cloudové řešení automaticky odmítaly, už naopak ptají, jak by cloud mohly zapracovat do vlastní infrastruktury.

Nejjednodušší službou je zálohování do cloudu, kde Oracle nabízí i dlouhodobé řešení s cenou 12 dolarů za rok za jeden terabajt kapacity. Při vyžádání dat je cena třikrát vyšší, ale Oracle tvrdí, že je to stále výhodnější pokud se do celkových nákladů vezme v potaz kromě serverů i elektřina a správa. Oracle už tuto službu pro ukládání starých dat testuje s jedním českým telekomunikačním operátorem.

Klepněte pro větší obrázek
V jakých oblastech firmy nejvíce používají cloud? (Zdroj: Oracle, IDC)

Jakýkoli přechod ze starších na nové systémy znamená problémy, které mohou být někdy hodně složité. Oracle se podařilo ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení otestovat přechod na vyššího verzi databáze opravdu velmi rychle.

Díky cloudovému řešení bylo dle vyjádření možné testovací prostředí vytvořit během půl hodiny se vším potřebným (dvounodový cluster, 32 procesorů, RAC, úložiště 5 TB) a poskytnout k testování zákazníkovi. Dle Oraclu by to pomocí starších nástrojů trvalo minimálně týden. Podobným příkladem se Oracle pochlubil s ČEZem, kde dokázala aplikaci přesunout do cloudu za pouhých deset minut zcela bez přípravy a přímo na schůzce.

Právě na jednoduchost a snadný přechod se v poslední době hodně hledí u většiny cloudových poskytovatelů a nelze se tomu divit – čím snazší bude přechod, tím dříve se případný zákazník do překlopení a využívání cloudu pustí.

Zdroj obrázku: Wikimedia

Diskuze (3) Další článek: Počítač v batohu od MSI se začal prodávat. K dostání je i u nás, ale na cenu se radši neptejte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,