HTC sází více na virtuální realitu, vytvořilo alianci venture kapitálových firem s miliardami dolarů

HTC se sice přestalo dařit na poli mobilních telefonů, ve spolupráci s Valve se ale snaží naskočit na zcela novou vlnu, která by mohla nabídnout možná ještě větší budoucnost – virtuální realitu. Pro získání větších zdrojů se HTC spojilo i s velkými a bohatými venture kapitálovými fondy.

HTC se s Valve zatím zaměřuje především na desktopovou virtuální realitu, která vyžaduje i výkonný počítač. Systém HTC Vive je už v prodeji za cenu kolem 25 tisíc korun a jedná se o první komerční generaci. Hlavním konkurentem v této oblasti je Oculus Rift, který vyvíjí Oculus, respektive Facebook.

Klepněte pro větší obrázek
Systém HTC Vive

Vzhledem k tom, že se jedná o zcela nové odvětví, vyžaduje i poměrně masivní investice a HTC se v tomto směru rozhodně snaží dělat vše, co je potřeba. Kromě nedávno založeného akcelerátoru Vive X pro vývojáře her, aplikací i hardwaru pro VR, který má vývoj podpořit pomocí 100 milionů dolarů, HTC založilo i speciální alianci.

Virtual Reality Venture Capital Alliance (VRVCA) je uskupení v současnosti 28 venture kapitálových firem, mezi kterými jsou i známá jména jako Sequoia Capital. Skupina se bude scházet šestkrát do roka a bude rozdělovat investice do startupů v oblasti virtuální nebo rozšířené reality, přičemž může jít jak o softwarové, tak i hardwarové počiny.

Klepněte pro větší obrázek

Ve společném fondu je připraveno více než deset miliard dolarů, takže by se mělo dostat na opravdu hodně projektů a to i na ty nákladnější, které vyžadují například složitější prototypování a delší vývojový cyklus.

Už v rámci zmíněného akcelerátoru přijalo HTC přes 1 200 přihlášek z 30 zemí po celém světě, přičemž polovina z nich byla z Číny. S VRVCA lze tak očekávat, že se HTC podaří velmi rychle vybudovat silnou komunitu a podporu, což může být velká výhoda proti Oculusu (Facebook) hlavně z pohledu celé platformy.

Diskuze (1) Další článek: Zemřel Alvin Toffler, futurolog, který změnil pohled lidí na technologie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,