Intel koupil MobilEye. Technologii, která slibuje, že automobily uvidí jako člověk

Bylo jen otázkou času, kdy se o autonomní vozy začne zajímat také Intel. Tedy, on se zajímá už nějaký pátek a investuje tu a tam nějaký ten milion dolarů do některého ze zaoceánských startupů, tentokrát však rozbil hodně velké prasátko.

Nejčerstvějším úlovkem Intelu do sbírky akvizic je totiž MobilEye. Pokud jste o této technologii ještě neslyšeli, vězte, že výrobce procesorů za ni podle zámořských médií utratí úctyhodných 15,3 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun, což by jej mělo posunout mezi lídry autonomních technologií.

A co je na společnosti MobilEye tak zajímavé? Její zakladatelé se domnívají, že pokud dokáže člověk řídit auto na základě vizuálních vjemů – zraku, měl by toho být schopen i počítač. A tak namísto na armádu laserových radarů LIDAR spoléhají na velmi rychlé zpracovávání obrazu z klasické kamery.

MobilEye k tomu vyvinula vlastní SoC čipsety EyeQ a nejedná se jen o nějaký prototyp, který ve skutečnosti funguje jen v laboratorních podmínkách, společně s BMW totiž hodlá v polovině letošního roku vypustit do ostrého provozu čtyřicítku autonomních bavoráků.

Klepněte pro větší obrázek
MobilEye doufá, že pátá generace čipu EyeQ by měla už v roce 2020 zvládnout ve spolupráci s dalšími senzory plnohodnotnou autonomní jízdu

Na projektu se podílel i Intel, který tak nyní bude mít MobilEye plně pod kontrolou. Dámy a pánové, držte si klobouky. Bitva o autonomní vůz se rozrůstá o dalšího bohatého hráče, a tak se zdá, že co nevidět budou mít nějaké to autonomní řízení ve vývoji už naprosto všechny automobilky. Tím se také přibližuje okamžik, kdy se dostanou k běžným zákazníkům.

Tomu zatím brání legislativa a absence nových pravidel, takže i když taková Tesla vozy s autopilotem už prodává (ostatně na její technologii MobilEye také spolupracovala), pokud by policisté zachytili vůz s řidičem, který si při jízdě na dálnici v pohodlí čte čerstvé noviny, riskoval by ztrátu řidičského oprávnění.

Diskuze (14) Další článek: Prohlédněte si helikoptéru s morfovatelnými listy rotoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,