Intel | Počítače

NexDock je prvním počítačem využívající kartu budoucnosti Intel Compute Card

Jedním ze zajímavých produktů představených na nedávném veletrhu CES byl Intel Compute Card. Jde o počítač jen o něco větší než kreditní karta, který by se měl v budoucnu stát srdcem chytré elektroniky. Počítá se s televizemi, ledničkami, ale i All-in-one počítači. Jednou z prvních firem, která chce Compute Card zakomponovat do svého produktu, je Nex a jeho zařízení NexDock.

nexdock-computecard-1.png
NexDock je pouze klávesnicí a displejem, o výkon či konektivitu se postará zásuvný modul Intel Compute Card

Koncept to není nijak nový – podobná zařízení jsme v minulosti viděli třeba pro smartphony, kdy by se telefon vložit do doku s klávesnicí a displejem a vznikl tak téměř plnohodnotný notebook. Podobně fungují i dokovací stanice pro minipočítače typu Raspberry Pi.

NexDock, prozatím ve fázi návrhu, staví kompletně na modulárním designu. Kromě toho, že by hlavní pohonnou jednotkou byla zásuvná Compute Card, která obsahuje procesor, operační paměť, disk i bezdrátovou konektivitu, modulárně by se řešily i další rozhraní. Podle potřeby by tak mohl být do počítače vsunut modul s ethernetem, USB konektory či grafickým výstupem.

Pokud by naopak byla třeba delší výdrž, nabízí se zasunutí kompatibilní powerbanky. A protože se má jednat o zařízení typu 2v1, odpojitelná bude i klávesnice a notebook tak půjde přetransformovat na tablet.

nexdock-ergonomic.pngnexdock-kickstand.pngnexdock-modules2.png
nexdock-options.pngnexdock-sizes2.pngnexdock-w10.png

Nex má s výrobou podobného zařízení zkušenosti – původní NexDock zabodoval na Indiegogo a byl určen pro počítač Raspberry Pi nebo smartphony s funkcí Continuum. V případě nového doku zatím neznáme cenu ani přibližnou dobu uvedení na trh.

Přečtěte si také:

Diskuze (3) Další článek: Ještě lehčí než Macbook: nové pracovní Fujitsu váží necelých 800 gramů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,