Povedlo se: Apple doplatí v Irsku přes 15 miliard dolarů na daních

Apple doplatí v Irsku na daních přes 15 miliard dolarů (více než 323 miliard korun). Měl by tím ukončit spor, který vede Evropská komise s ostrovním státem kvůli tomu, že nevymáhá daně, které Apple nemusel platit díky individuálním daňovým výhodám.

Irská vláda tolerovala Applu existenci společnosti Apple Sales International, kam byla převáděna většina financí utržených v Evropě, na blízkém východě a v Indii. Dceřiná firma přitom sídlí v jednom z daňových rájů a v Irsku tak byla zdaněna jen minimální část zisků. V roce 2014 to mělo být pouze 0,005 % ze zisku. Běžnou daní v Irsku je přitom 12,5 %.

Právě s Apple Sales International uzavřel smlouvu každý zákazník, který v jednom z Evropských států od Applu nakoupil libovolný produkt. Kvůli tomu, že Irsko tento postup tolerovalo, poslala jej Evropská komice k Soudnímu dvoru EU loni na podzim.

Podle nové zprávy irského ministra financí (Reuters) bude tento spor urovnán bez nutnosti soudů a Apple zaplatí požadované vyrovnání ve výši 13 miliard eur. Doplatky začne Apple do Irska posílat na speciálně zřízený účet v prvním čtvrtletí příštího roku.

Diskuze (12) Další článek: Apple se chystá zbavit dalšího dodavatele. Vyvíjí si vlastní čipy pro řízení napájení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,