V IT byznysu lítají další miliardy dolarů: Oracle za devět kupuje svého konkurenta NetSuite

O velké akvizice IT firem letos rozhodně není nouze. Na začátku týdne našlo nového majitele za 5 miliard dolarů Yahooo, nyní je tu obchod téměř za dvojnásobek: databázový gigant Oracle kupuje svého konkurenta NetSuite. Zaplatí 9,3 miliardy dolarů.

Ačkoli se o firmách hovoří jako o konkurentech, mají toho již teď dost společného. Samotný NetSuite vybudoval Evan Goldberg z Oraclu, který začal (spolu s několika dalšími přeběhlíky z Oraclu) vyvíjet cloudové systémy nad databázemi - jak jinak než Oraclu. A ke všemu šéf Oraclu Larry Ellison poskytl Goldbergovi 125milionovou počáteční investici. Vypadalo to skoro jako založení dceřiné společnosti...

Ale NetSuite se vyvíjel po svém a začalo se mu dařit. Firma si za osmnáct let své existence vybudovala silné renomé, know-how a solidní příjmy (loni obrat 741 milionů dolarů s 125 miliony čistého zisku). Bylo tak v podstatě jen otázkou času, kdy po ní někdo skočí. Respektive, kdy po ní Oracle skočí.

Akvizice je poněkud paradoxní v tom, že Larry Ellison je majoritním akcionářem v obou firmách. Transakce musí projít ještě schválením, ale očekává se, že bude uzavřena ještě v tomto roce.

Diskuze (1) Další článek: SSD s kapacitou 15 TB jde do prodeje, domů si ho asi nekoupíte

Témata článku: , , , , , , , , , , ,