10 konceptů, které budou měnit svět v roce 2018

  • Analytická společnost Gartner zveřejnila technologické trendy pro příští rok
  • Řada technologických novinek se dočká většího nasazení
  • Vše bude zase o něco efektivnější, rychlejší a chytřejší

Analytické společnosti pravidelně zveřejňují své odhady pro blízkou i vzdálenější budoucnost, což je důležité nejen pro firmy, ale také pro koncové uživatele, kterých se konečné důsledky budou rovněž týkat. I když se predikce od těchto analytiků občas velmi nepřesné v konkrétních detailech, v rámci širokého pohledu ukazují směr, kterým se technologie berou.

Tentokrát vlastní odhady představila společnost Gartner, která zveřejnila celkem 10 strategických směrů, kterých se ve větší míře dočkáme už v příštím roce a následujících letech.

Cloud není všemohoucí

Během posledních let došlo díky rychlému internetu i k obrovskému rozmachu cloudových služeb a platforem, které přesouvají nejen výpočetní výkon, ale také úložiště daleko od klienta, který tak k němu může přistupovat odkudkoliv a mnohem efektivně.

Nemusí se například kupovat drahý hardware pro servery, když většinu času není používán a kupují se doslova jen sekundy v cloudu, které se skutečně používají.

Klepněte pro větší obrázek

Cloud ale není všespásný a neřeší problém, kdy i milisekundy zpoždění na internetových linkách znamenají příliš dlouhou dobu na to, aby se dal cloud použít. Týká se to hlavně zpracování dat ze senzorů. Typickým příkladem jsou auta s autonomním ovládáním, která potřebují v co nejkratším čase zpracovat data ze senzorů všeho druhu a rozhodně nemohou čekat na cloud, ani na něm být při jízdě závislá. Gartner to označuje jako „Edge Computing“ a lze očekávat, že se bude kombinace výpočtů v cloudu a lokálně více používat a nastane tak větší balanc.

Diskuze (6) Další článek: Kolonizace Měsíce: Zapomeňte na vesnici, podzemní základna bude lepší!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,