Airbnb má novou investici a hodnotu už 30 miliard dolarů

Startup Airbnb, který se v rámci sdílené ekonomiky soustředí na pronájem pokojů, bytů ale i třeba i celých domů, i nadále roste a získal novou investici 850 milionů dolarů.

Díky tomu stoupla hodnota Airbnb na téměř 30 miliard dolarů, což je sice přibližně polovina hodnoty Uberu (68 miliard dolar), ale stále jde o třetí nejhodnotnější startup na světě. Na druhé příčce se totiž stále drží Xiaomi.

Vzhledem k předchozím vstupům investorů se jedná o menší investici, ale celkově už Airbnb během své historie získalo dle odhadů přibližně 3,2 miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

Zatím není jasné, kdo za investicí stojí, ale kvůli řadě žalob proti Airbnb, které jsou ze stran hotelů a dalších entit pochopitelně v podobném stylu jako u taxikářských firem vůči Uberu, potřebuje mít Airbnb i dostatečnou hotovost na soudní spory na mnoha místech.

Airbnb je největší celosvětovou platformou svého druhu a nabízí ubytování ve více než 191 zemích. Vše se točí kolem hodnocení a rozšiřování služeb, kdy se majitelé předhání v tom, aby uživatelům sami poskytli ten nejlepší zážitek po všech stránkách. Na mnoha místech tak už někteří využívají Airbnb jako platformu pro podnikání, kdy celý proces včetně předávání klíčů funguje zcela automaticky nebo dokonce přes aplikaci v mobilním telefonu.

Vzhledem k tomu, že si lze pomocí Airbnb vybrat ubytování od nejlevnějších pokojů až po nejluxusnější obydlí jednotlivých majitelů, stává se značnou konkurencí všech možných motelů, hotelů a podobně, které na krátkodobém pronájmu vydělávaly pouze v rámci specializovaných prostor.

Diskuze (1) Další článek: Český BigClown se zítra představí veřejnosti. Sledujte živě

Témata článku: , , , , , , , , , , ,