Alphabet vyvíjí novou technologii pro ukládání energie, mohlo by jít o konkurenci pro Teslu

Tesla není jediná technologická společnost, která chce řešit problém s ukládáním energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou solární panely nebo větrné elektrárny. Ale zatímco Tesla to v současnosti řeší pomocí Li-Ion baterií v rámci produktů Powerwall nebo Powerpack, Alphabet vyvíjí technologii, která by měla být založená na mnohem levnějších materiálech.

Jak podrobně informoval web Bloomberg, speciální skupina inženýrů Alphabetu, kteří ještě nejsou pod hlavičkou výzkumné sekce X, vyvíjí řešení pro ukládání energie pod kódovým označením „Project Malta“.

Současný zjednodušený prototyp, na kterém pracuje přibližně deset lidí, využívá systém nádrží propojených do tepelného čerpadla. Jak lze vidět na obrázku, zatím se v této fázi jedná o čtyři nádrže – dvě jsou naplněné ohřátou solí a dvě pak nemrznoucí směsí. Pomocí elektřiny lze teplým vzduchem sůl ohřát a nemrznoucí směs studeným vzduchem naopak zchladit.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka systému ukládání energie v rámci projektu Malta od Alphabetu (Bloomberg)

Tímto způsobem je možné energii uložit několik hodit či případně i dní, dle možností izolace jednotlivých nádrží. Jakmile je potřeba dostat elektřinu ven ze systému, vše stačí přepnout a proud studeného a teplého vzduchu vede do turbíny napojené na klasický elektrický generátor.

I když tento systém v jádru není žádnou novinkou, inženýři Alphabetu se snaží vymyslet technologii pro použití s levnějšími materiály. Výhodou by pak bylo, že by systém byl velmi levný a snadno škálovatelný, protože nádrže a další části mohou mít různé velikosti. Projekt Malta reflektuje současný stav obnovitelných zdrojů energie, kdy se spoustu vyrobené energie zbytečně nevyužije, protože neexistuje efektivní a levné řešení pro uložení na pozdější použití.

Diskuze (4) Další článek: Podívejte se na nové kanceláře Adobe v Londýně, na střeše mají dokonce běžeckou dráhu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,