Amazon v Česku postaví druhé distribuční centrum. Zaměstná lidi i roboty

Po logistickém centru v Dobrovízi postaveném v roce 2015 chce Amazon v Česku vybudovat ještě jeden obří sklad. Největší světový e-shop tentokrát využije prostory v Kojetíně na Olomoucku. Rozsáhlá hala, kanceláře a infrastruktura jej vyjdou na více než pět miliard korun. Centrum by mělo stát do konce roku 2023.

Podle Amazonu v něm najdou práci dva tisíce lidí, v Dobrovízi jich zaměstnává dvojnásobek. Firma už vypsala i několik pracovních pozic, velký nábor zaměstnanců odstartuje až v druhém čtvrtletí 2022. V Kojetíně mají důležitější úlohu hrát roboti.

Specializovaní roboti se zasouvají pod regály s výrobky, zvedají je a pohybují s nimi po distribučním centru, čímž pomáhají zkrátit čas nutný pro zpracování objednávek. Amazon pokračuje v investování do výzkumu a vývoje, který přináší asistenční a podpůrné technologie, které usnadňují zaměstnancům vykonávání jejich práce. To umožňuje kvalifikovaným zaměstnancům soustředit své schopnosti na sofistikovanější úkoly,“ uvádí Amazon.

Čtyřpatrová hala o výšce 27 metrů a skladovací ploše 190 tisíc metrů čtverečních poslouží Amazonu i partnerským podnikům prodávající skrz něj. Firma uvádí, že se sklad zaměří hlavně na drobné položky jako knihy, elektroniku a spotřební zboží.

Další informace o výstavbě a proměně brownfieldu po bývalých odkalovacích nádržích cukrovaru u Kojetína najdete na sesterském webu E15.cz.

Diskuze (16) Další článek: Důkaz proti nepoctivým poskytovatelům internetu. ČTÚ spouští vlastní měřič rychlosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,