AMD koupilo startup Nitero, který vyvíjí 60GHz bezdrátové čipy pro přenos obrazu do brýlí pro virtuální realitu

Problém současné generace systémů pro hi-end virtuální realitu je nutnost připojení brýlí pomocí kabelu k výkonnému počítači nebo herní konzoli. Do budoucna lze ale pochopitelně očekávat, že dojde k odstranění kabelu a vše se bude řešit bezdrátovou cestou. A v této oblasti se pohybuje startup Nitero, kterého si všimla společnost AMD.

AMD oficiálně oznámilo akvizici zmíněného startupu Nitero, který se zabývá vývojem specializovaného čipu pro přenos obrazu a dalších informací v rámci brýlí pro virtuální nebo třeba i rozšířenou realitu. Technologie využívá pásma Wi-Fi na frekvenci 60 GHz (milimetrové vlny), které je určené pro bezdrátové spojení zařízení na velmi krátkou vzdálenost, ideálně s přímou viditelností. Typicky právě několik metrů, což je pro virtuální realitu dostatečné.

Teoretická propustnosti je v rámci standardu 802.11ad až 5 Gb/s s velmi nízkou latencí, která je pro použití u virtuální reality extrémně důležitá – možná ještě více, než celková propustnost. Už v roce 2015 kdy Nitero představilo 28nn čip NT4600 se startup chlubil desetkrát vyšší efektivitou a desetkrát nižší spotřebou, než měly ostatní čipy využívající standardu 802.11ad.

Kromě technologií získá AMD i čerstvé technologické experty z této oblasti, což bude důležité pro budoucí integraci s grafickými kartami a systémy od AMD. Lze totiž očekávat, že AMD i Nvidia budou mezi sebou do budoucna bojovat právě na poli kvality virtuální reality, která se netýká jen samotných brýlí, ale i výpočetního hardwaru a softwaru (ovladačů). Každopádně na bezdrátovém řešení pro virtuální realitu pracuje hodně týmů po celém světě (Intel – Project Alloy, TPCAST, Sixa Rivvr, KwikVR, Displaylink VR HMD, Optoma, Quark VR a další), takže o konkurenci nebude nouze.

Diskuze (5) Další článek: Google bude opět bojovat s umělou inteligencí AlphaGo proti nejlepším hráčům Go, tentokrát budou i v týmu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,