Nvidia | AMD | Grafické karty | GPP

AMD se oficiálně vyjádřilo k programu GPP od Nvidie: Možnost volby je důležitá!

Nvidia zavedla nový partnerský program GPP, kterým si u výrobců hardwaru vynucuje zákaz prodeje konkurenčních produktů v zavedených herních značkách. Smlouvu již podepsaly společnosti ASUS, Gigabyte nebo MSI. Některé firmy však odmítly, jako třeba DELL nebo HP a dále zvažují adekvátní právní kroky, protože kdo smlouvu nepodepíše, toho Nvidia „trestá“ horšími podmínkami spolupráce. Akce zjevně cílí na oslabení konkurenčního AMD.

Doposud bylo AMD nečinné a na dotazy nereagovalo, to se dnes změnilo. Jako první AMD zveřejnilo krátké video, ve kterém trefnou a vtipnou prezentací ukazuje, kam by mohl trh s herním hardwarem směřovat, pokud by všichni dodržovali program GPP, který značně poškozuje zdravý konkurenční trh:

AMD také vydalo oficiální stanovisko, ve kterém Scott Herkelman píše o tom, že hraní na PC bylo vždy o svobodě volby. Tedy jakou hru hrát, jaký hardware si do počítače koupit, jak danou hru dohrát apod. Dále zdůrazňuje, že toto bylo vždy filozofií společnosti AMD. Dále Herkelman píše o tom, jak AMD vždy podporovalo otevřené standardy a jejich uvedení do praxe. Vzpomíná třeba API Vulkan, DX12, GPUOpen nebo Free Sync.

Herkelman také dodává, že podobné omezující praktiky svým partnerům AMD rozhodně nevnucuje, naopak se snaží o co největší transparentnost bez omezení, aby hráči měli přístup k nejlepším technologiím. Tím naráží například na spolupráci s vývojáři hry Far Cry 5, kde byly uvedeny do praxe nové technologie obsažené v grafických kartách Vega, které jsou součástí API DX12 nebo Vulkanu, a které nijak nepostihují hardware konkurence svoji uzavřeností. Přitom Nvidia má své standardy PhysX a GameWorks uzavřené. Podobné srovnání by sneslo například také duo technologií Free Sync a G sync.

Co GPP znamená pro koncové zákazníky? Následky mohou působit nemalé zmatky a reálné oslabení AMD na trhu grafických karet. Herní značky typu RoG, Aorus, GamingX apod. musí skončit s hardwarem od AMD, a to neprodleně.

Výrobci svázaní GPP již nadále nemůžou hardware od AMD prezentovat jako herní. Slovo herní (gaming) musí být naprosto vyškrtnuto. Gigabyte například na veřejné dotazy ohledně změn na svých stránkách u produktů AMD odpověděl v tom smyslu, že grafické karty Radeon nejsou určeny na hraní her, proto byly odebrány z řady Aorus. Toto vyjádření vyvolalo mezi odbornou veřejností celkem úsměvné reakce.

Je dost pravděpodobné, že tato strategie dovede Nvidii k soudům a vysokým pokutám. Je však možné, že s tím dopředu počítá a tato investice do posílení pozice na trhu se jí může v dlouhodobém horizontu násobně vrátit.

Diskuze (19) Další článek: Facebook: Nelíbí se vám, že vás analyzujeme? Tak si zrušte účet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,