Apple koupil startup InVisage, který se specializuje na výrobu unikátních čipů pro fotoaparáty

Apple dnes na vývoji fotoaparátu v iPhonu spolupracuje se společností Sony, brzy si ale možná bude vše dělat kompletně sám. Apple totiž koupil 11letý startup InVisage Technologies, který se v rámci technologie QuantumFilm soustředí na vývoj specializovaných snímacích čipů.

Tyto čipy jsou schopné na stejné ploše zpracovat mnohem větší množství světla než tradiční konstrukce, která se používá nejen u čipů pro mobilní telefony, ale i třeba pro zrcadlovky.

Technologie QuantumFilm snímá v současné generaci 90 až 95 % dopadajícího světla, což má za důsledek mnohem větší citlivost a dobré výsledky i při špatných světelných podmínkách. Obrovskou výhodou je také to, že tento senzor nepostupuje při skenování po řádcích, což běžně vede k rozmazávání a rozpadu obrazu při rychlém pohybu. Snímek obrazu se vytvoří v jeden okamžik z celé plochy snímacího čipu.

InVisage postupně získal v rámci investičních kol 98 milionů dolarů, konkrétní hodnota akvizice Applem ale není známá. Lze očekávat, že i v oblasti kamerového systému se tak Apple zbaví Sony a bude si technologie vyvíjet zcela sám. Podobně jako to udělal u dalších částí, jako je procesor, grafický čip, dotykový senzor, senzor obličeje, operačního systému a dalších.

Apple by mohl v budoucí generaci iPhonu způsobit problémy i výrobcům „profesionálních a velkých“ fotoaparátů, které pochopitelně nepostupují ve vývoji technologií tak rychle a nemají ani takové prostředky. Kombinace pokročilejších hardwarových technologií s chytrým softwarem totiž ve výsledku může znamenat lepší obraz v menším balení a hlavně za nižší cenu.

Váš názor Další článek: Objednal jsem si genealogický test DNA. Zajímá mě, jak pomůže při tvorbě rodokmenu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,