Apple | Byznys | Satelit

Apple možná pokukuje po dalším odvětví. Zaměstnal odborníky na vývoj vesmírných satelitů

Nejnovější nábor zaměstnanců kalifornské firmy vyvolává dojem, že společnost po vzoru jiných technologických lídrů začíná pokukovat po nové oblasti působení. Apple si buduje tým lidí se zkušenostmi v oblasti vývoje a výroby vesmírných satelitů. S odkazem na nejmenované zdroje to uvádí agentura Bloomberg.

V posledních týdnech podle agentury přešly do Applu dva zaměstnanci Googlu - bývalý šéf vesmírných operací John Fenwick a vedoucí vývoje satelitů Michael Trela.

U nastávajícího zaměstnavatele mají být součástí nového hardwarového týmu. Pracovat budou pod vedením spoluzakladatele společnosti Dropcam Grega Duffyho, který se stal zaměstnancem Applu začátkem tohoto roku.

Investice do satelitního internetu

Co konkrétně Apple v této oblasti zamýšlí může napovědět údajné spojenectví Applu a Boeingu. Letecká společnost Boeing loni ohlásila záměr poskytovat širokopásmový internet pomocí více než tisíce satelitů na nízké oběžné dráze Země.

Apple údajně jednal s Boeingem o možnosti podílet se na tomto plánu jako investor. To, zda společnosti k nějaké konkrétní dohodne dospěly, zdroje Bloombergu nevěděly. Agentura však připomíná nedávný blog satelitního a telekomunikačního konzultanta společnosti TMF Associates Inc. Zima Farrara, podle kterého má právě Apple projekt Boeingu financovat.

Zájem Applu o šíření internetu prostřednictvím satelitů nemusí být překvapující. Farrer připomíná odhad společnosti SpaceX, podle níž by satelitní internet mohl do roku 2025 generovat zisk ve výši 30 miliard dolarů (27,5 miliardy eur).

Společnost miliardáře a vynálezce Elona Muska SpaceX už dříve oznámila úmysl vybudovat vlastní konstelaci satelitů pro poskytování internetu z vesmíru. I ty by měly létat na nízké oběžné dráze, což zajistí dostatečně nízkou míru odezvy, na rozdíl od Boeingu SpaceX však plánuje pro tento účel vynést do vesmíru až 4400 satelitů.

Plány pokrýt svět internetem mají i další technologické společnosti. Jednou z nich je OneWeb Muskova přítele Grega Wylera. Ta hovoří o konstelaci složené ze 648 satelitů.

Satelity na oběžné dráze zaujaly i Facebook, společnost však vedle nich vyvíjí i sluneční energií poháněné Dron. Měly by kroužit vysoko nad zemí a pokrýt internetem oblasti s méně rozvinutou infrastrukturou.

No a pozadu nezůstává ani Google, který v rámci projektu Loon plánuje poskytovat internet v rozvojových oblastech prostřednictvím balónů vznášejících se ve stratosféře ve výšce 18 až 27 kilometrů nad povrchem Země.

Váš názor Další článek: Jak napsat hvězdičku na klávesnici notebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,