Apple se chystá zbavit dalšího dodavatele. Vyvíjí si vlastní čipy pro řízení napájení

Být dodavatelem pro Apple může být sice nějakou dobu velmi lukrativní byznys, ale jen do té doby, než se Apple rozhodne, že si danou věc bude vyvíjet přímo sám. Jedním z posledních a významných událostí v tomto směru bylo odstranění grafických čipů Imagination Technologies z procesorů pro iPhony, iPady a další mobilní zařízení (telefony iPhone 8 a iPhone X už mají grafiku od Applu). Imagination Technologies se po oznámení zcela propadly akcie a později se nechala koupit jinou společností.

Už na začátku roku se objevily informace o tom, že jedním z dalších větších dodavatelů možná bude společnost Dialog Semiconductor, která Applu dodává čipy pro řízení napájení (PMIC – Power Management Integrated Circuit) pro mobilní zařízení iPhone a iPad.

Nyní přichází další aktuální zprávy o tom, že Apple stále aktivně už od roku 2016 přetahuje zaměstnance („chytré mozky“) této firmy a že Apple bude používat vlastní čipy pro řízení napájení pravděpodobně už příští rok u budoucí generace iPadů a iPhonů.

Klepněte pro větší obrázek
Akcie Dialog Semiconductor za poslední dny dle Yahoo Finance

Akcie Dialog Semiconductor se tak opět výrazně propadly o více než třetinu za pár dní (za poslední měsíc o polovinu) a nelze se tomu divit. Apple je jedním z největších odběratelů a jakmile ho firma ztratí, znamená to problémy v oblasti příjmu a nesmíme ani zapomenout na to, že firma přišla o velkou část chytrých inženýrů, což ovlivní její budoucí vývoj a tedy postavení a konkurenceschopnost na trhu.

Co přináší iPhone 8 Plus?

Diskuze (9) Další článek: Komerční banka přidala podporu Android Pay

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,