Apple si vyvíjí i vlastní čip pro řízení spotřeby, původnímu dodavateli se opět propadla hodnota na burze

Apple pokračuje v tažení za kompletně vlastním hardwarem i do té nejhlubší úrovně. Už několik let si vyvíjí vlastní procesor, nedávno došlo k odhalení, že vyvíjí vlastní grafický čip a zbaví se tak dlouholetého dodavatele Imagination Technologies a nyní přichází další zpráva – Apple pracuje i na vlastním čipu pro řízení spotřeby.

Web Bloomberg přinesl zprávu od analytiků, podle kterých už je v Applu vytvořený tým 80 lidí, kteří pracují pouze na vývoji specializovaného čipu pro řízení spotřeby (PMIC - Power management integrated circuit), který je důležitý ve všech mobilních zařízeních – iPhone, iPad, Watch nebo MacBook.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka architektury čipu pro řízení spotřeby od Dialog Semiconductor

Apple doposud využíval a stále používá čipy od společnosti Dialog Semiconductor, pro kterou je Apple největším odběratelem. Podobně jako u Imagination Technologies, se tak s touto zprávu okamžitě propadla hodnota akcií a tím pádem i celé společnosti Dialog Semiconductor o přibližně 20 %. Podle neoficiálních informací rovněž Apple už poslední rok pomalu přetahuje klíčové inženýry z této společnosti.

Dle informací by měl Apple použít vlastní PMIC už v roce 2019 a to u iPhonu. Zda se tomu tak skutečně stane, ale zatím není jasné. Je ale velmi dobře vidět, jak se Apple snaží všechny důležité části vyrábět sám a získat tak ještě větší možnosti kontroly architektury, kvality, nákladů a optimalizací ve spojení s vlastním softwarem.

Zajímavostí, která na první pohled nesouvisí s touto zprávou, je, že Dialog Semiconductor na konci minulého roku investovala 10 milionů dolarů do Energous Corporation a stala se tak strategickým partnerem. Energeous se zabývá bezdrátovým nabíjením na větší vzdálenost, kterou vyvíjí pod označením WattUp. Vzhledem k tomu, že se spekuluje o integraci bezdrátového nabíjení v budoucích generacích iPhonů, možná v této oblasti vzniká i nějaké tření mezi oběma společnostmi.

Foto: Kārlis Dambrāns, (CC BY 2.0)

Diskuze (19) Další článek: Alternativa k Trumpově zdi mezi Mexikem a USA: Otra Nation

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,