Apple, zaplať 13 miliard eur na daních! Irsko to chce zkusit po dobrém a vyhnout se soudu

Apple se letos dostal do hledáčku Evropské komise, které se nelíbí „daňové optimalizace“ firmy . Ta přes svou centrálu v Irsku ovládá celý evropský trh, protože v zemi platí mnohem nižší daně než kdekoli jinde. V létě bylo rozhodnuto, že má Apple zaplatit pokutu ve výši 13 miliard eur a nyní už je čas pokutu zaplatit. Irsko i Apple se proti rozhodnutí odvolaly, ale zatím bez úspěchu.

Apple se ohrazuje tím, že firma neporušila žádný zákon, jen využila pobídky Irska a jeho výhodných daňových podmínek. Následně pak legálním cestami z Irska řídila i ostatní evropské trhy. Vinu předkládá spíše Irsku, které s investiční pobídkou a snížením daní pro Apple přišlo. Irsko toto odmítá, protože rovněž neučinilo nic nelegálního. Evropská komise však namítá, že došlo ke zneužití investiční pobídky a postup odporuje evropskému právu.

Předseda Irské vlády Leo Varadkar se nyní vyjádřil, že se bude snažit dohodnout s Applem a přimět americkou firmu, aby dopočtené evropské daně zaplatila, píše Business Insider. Jinak by totiž následovala žaloba na Irsko ze strany Evropské komise, která by doplatek požadovala po něm. Irsko by proto poté žalovalo Apple. Leo Varadkar by rád zabránil tomu, aby k těmto soudům došlo.

Tip: Počítače a příslušenství

Diskuze (45) Další článek: Velké, prohnuté a pěkně rychlé: Asus nadělil hráčům nové monitory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,