Ballmer útočí na Microsoft, chce aby zveřejnil čísla o cloudu a hardwaru

Steve Ballmer sice už není ve vedení Microsoftu, stále ale patří mezi nejvýznamnější investory a nelze se tak divit, že chce přesně vědět, co se se společností děje z pohledu financí.

Na setkání akcionářů se dle informací Bloombergu Steve Balmer rozčílil kvůli utajovaní reálných finančních výsledků Microsoftu z oblasti cloudových a hardwarových služeb. Důvodem je především to, že Microsoft neuvedl přesné příjmy ani z jedné oblasti. Místo toho se Microsoft pochlubil pouze metrikou, která pouze prodlouží aktuální finanční výsledky do celoročního předpokladu (annualized revenue run rate). Pokud tedy například v posledním čtvrtletí firma dosáhla příjmu 100 milionů dolarů, lze takovou extrapolací říci, že jde o „run rate“ 400 milionů dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Steve Ballmer si s Microsoftem rozhodně nebere servítky, má totiž pozici nejvýznamnějšího investora (Zdroj: Masaru Kamikura)

Steve Ballmer se k této metrice vyjádřil dost jasně – podle jeho slov je to „Bullshit“ tedy jemně řečeno blbost a Microsoft by měl zveřejnit reálná a aktuální čísla příjmů z obou oblastí. Vzhledem k tomu, jak důležitý je cloud pro Microsoft, je to podle něj naprosto kritická informace.

Cloud má navíc mnohem nižší marži než samotný software. Zatímco dříve byl operační systém relativně nenáročný a bylo možné ho takřka zadarmo prodávat v neomezeném množství kopií, v případě moderních systémů jako Windows 10 a všech navázaných služeb už to neplatí. Microsoft musí investovat a platit stále více za datacentra a služby, které jsou se systémem spojené, což znemožňuje udržet marži na vysoké úrovni jako u starších systémů.

Microsoft má cíl dosáhnout příjmů 20 miliard dolarů z cloudové oblasti do roku 2018, konkurence v této oblasti je ale tvrdá – Amazon, Google a řada dalších specializovaných platforem nabízí v mnoha oblastech podobné služby jako Microsoft. Udržet stávající a zaujmout nové uživatele tak bude stále těžší.

Steve Ballmer se vyjádřil i k problémům mobilního systému Windows Phone a jak jsme podrobně psali na Živě.cz, podle něj je nutné co nejdříve spustit podporu pro spouštění Android aplikací.

Diskuze (24) Další článek: 6 speciálních PC na doma k práci i na hraní [Vánoce 2015]

Témata článku: , , , , , , , , , ,