Blue Origin vynesl novou „vesmírnou“ kapsli a dostal ji bezpečně na zem. S lidskou posádkou to zkusí v roce 2019

Společnost Blue Origin, za kterou stojí šéf Amazonu Jeff Bezos, který se nedávno stal zároveň i nejbohatším člověkem na světě, překonala nový milník s novou generací kapsle, jež budou sloužit i pro výlety do „vesmíru“ (vysoko na povrch Země).

Takzvanou „Crew Capsule 2.0“ s většími okny než u předchozí generace vynesla v rámci Mise 7 (M7) do výšky přibližně 100 kilometrů obnovitelná raketa New Shepard, která má výšku 15 metrů. Po 10 minutách letu se raketa zvládla bez problému vrátit na původní místo startu.

Samotná kapsle, která se v dané výšce oddělila od rakety, posléze pomocí tří velkých padáků velmi pomalu dosedla na zem rychlostí 1,6 km/h. To je důležité hlavně proto, že kapsle bude sloužit pro lidskou posádku, která si bude moci užít tento „vesmírný“ výlet a bezpečně a hlavně příjemně se zase dostat na povrch Země.

Zatím se jedná o testování a uvnitř byl kromě různých měřících a vědeckých přístrojů jen umělý panák se spoustou senzorů, aby se měřilo zrychlení v jednotlivých směrech. Dle současného plánu by měl Blue Origin spustit program s lidskou posádkou v roce 2019.

Váš názor Další článek: Počítačníci v Česku: desktopy jsou pro důchodce a za filmy stále platit nechceme

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,