Byznysový zápisník: Apple koupil další mapovou a navigační firmu

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Apple kupuje firmu Coherent Navigation. Ta vytváří přesné mapové podklady (odchylka je údajně maximálně pět metrů) a soustředí se také na řízení vozidel a autonomní navigaci. Coherent bude součástí týmu Apple Maps a zdá se, že Cupertino chce mapy a vše kolem nadále rozvíjet. Apple už koupil několik mapových startupů.

Tržby HP v posledním kvartálu meziročně spadly o sedm procent na 25,5 miliardy dolarů. Pokles se týká v podstatě všech částí byznysu, nejméně jsou postiženy enterprise produkty. Firma ohlásila také další náklady na plánované dělení. Více o něm a celé kondici HP v našem článku.

HP se zároveň zbavuje svého kontrolního podílu v čínské společnosti H3C Technologies. Státem kontrolovaný Tsinghua Holdings za podíl zaplatí 2,3 miliardy dolarů.

České Credo Ventures nedávno oznámilo nový fond s 34 miliony eur a pomalu odhaluje nové investice. Aktuálně jsou to chorvatští Oradian. Výše nebyla zveřejněna. Oradian dělá technologickou platformu pro finanční instituce, zaměřuje se převážně na rozvojové země. Credo také minulý týden investovalo dva miliony eur do Explain Everything.

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) v otevřeném dopise vyzývá vládu, aby podpořila jmenování Jiřího Peterky za člena Rady ČTÚ. Přidal se také NIX.CZ. Peterku oslovilo hnutí ANO.

Cisco popřelo spekulace o tom, že chce koupit bezpečnostní firmu FireEye. Nyní se objevují informace, že koupí firmu Nutanix, jejíž hodnota jsou aktuálně dvě miliardy dolarů. Nutanix dělá novou generace storage zařízení a Cisco by pak mohlo získat technologii, o kterou přišla při „rozvodu“ s EMC a VMwarem (VCE) potřebnou pro takzvaný complete stack.

Divizi Windows v české Microsoftu nově povede Petr Klement, který po dlouhých letech nahrazuje Lukáše Křováka. Ten se přesouvá do partnerské jednotky na pozici Partner Sales Executive.

MuleSoft získal další investici ve výši 128 milionů dolarů, byl tak ohodnocen na 1,5 miliardy. Firma celkově získala 259 milionů dolarů. MuleSoft dělá podobné věci, jako čeští Apiary – umožňuje integrovat aplikace a cloudy skrze API a další integrační nástroje. Má přes 700 enterprise zákazníků.

NetApp v rámci restrukturalizace propouští 500 zaměstnanců a hlásí slabší výsledky za poslední kvartál. Zisk spadl o 32 procent a vyhlídky do budoucna nejsou příliš dobré. Zákazníci už často nekupují vlastní storage hardware a jdou do cloudu. NetApp tvrdí, že mnozí zákazníci čekají na novou generaci zařízení.

Přečtěte si na E15.cz:

Váš názor Další článek: John Vincent Atanasoff: Vynálezce elektronického počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,