Byznysový zápisník: BlackBerry je v zisku, akcie rostou o 20 procent

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

BlackBerry v posledním čtvrtletí vykázalo mírný zisk ve výši 23 milionů dolarů. Novému šéfovi se daří snižovat provozní náklady (asi o 30 procent) a tvrdí, že firma ještě není mrtvá. Na účtech má finanční rezervu přes tři miliardy dolarů. Firma se nyní snaží uchytit na trhu se správou mobilních zařízení (MDM), kde má díky zabezpečené technologii dobré jméno. Na podzim chystá i nová zařízení a ještě v červenci rozšíří komunikační aplikaci BBM vedle Androidu, iOS a BB10 také na Windows Phone. Stroje s BB10 navíc brzy získají přístup k aplikacím z Amazon Appstore. Akcie BlackBerry za posledních pár dní narostly o téměř 20 procent.

Nokia koupila americkou společnost Medio Systems. Pomocí ní rozšíří možnosti své mapové a geolokační divize Here. Medio nad mapami staví kognitivní a prediktivní možnosti, které pak samotným mapám dávají další rozměr a jakousi inteligenci. Umí tak třeba předpovědět zácpy, ukázat, v jaké městské čtvrti je nejvíce zeleně, kde je největší koncentrace obchodů s komixy či módou a tak dále. Nokia nedávno koupila také startup Desti, který umí těžit data z hodnocení uživatelů a podobně.

SanDisk za 1,3 miliardy dolarů kupuje společnost Fusion-io. Ta vyrábí PCIe karty na bázi flash, které je možné vkládat do serverů a urychlovat tak jejich chod a zpracování dat. Technologie Fusion-io ve svých datacentrech používá třeba Facebook a další velké internetové firmy. Dá se předpokládat, že Fusion-io v budoucnu ve výrobě přejde od současných Samsung čipů k čipům od nového majitele. Každopádně se ukazuje, že flash se i v datových centrech dostává do hlavního proudu.

Box.net kupuje mladý startup Streem, zejména kvůli jeho file systému. Box je takový Dropbox pro firmy. A právě Dropbox se do firem také snaží dostat, mimo jiné také přes akvizice. Nedávno koupil firmu Droptalk. Box se zase chce dostat na burzu a plánuje IPO.

 

EU a Jižní Korea podepsaly spolupráci o vývoji a výzkumu 5G sítí. Reálný termín prvních výsledků je rok 2020.

 

Level 3 oznámil, že za 5,7 miliardy dolarů kupuje TW Telecom, poskytovatele internetových přípojek do firem. Level 3 je jedním z největších amerických i světových doručovatelů dat. Na severoamerickém trhu v poslední době dochází k velkým obchodům. Comcast kupuje Time Warner Cable, AT&T zase DirecTV a spojit se chtějí i Sprint a americký T-Mobile.

IBM je podle informací Bloombergu blízko k dohodě s Globalfoundries, která by od slavné společnosti převzala návrh a výrobu čipů. IBM se zbavuje hardwaru (prodala divizi x86 serverů Lenovu) a chce se více soustředit na software, služby a cloud.

Novým předsedou představenstva Aceru se stal George Huang. Firma hledá cestu z problémů a mimo jiné míří ke cloud. Více v našem dřívějším článku.

Facebook představil „open source switch“ nazvaný Wedge. Je to součást Open Compute Projectu, který Facebook zformoval a v rámci kterého zavádí koncept otevřeného hardwaru. Wedge pracuje se softwarově definovanými sítěmi (SDN). V Ciscu jsou jistě velice nadšení.

Twitter za nespecifikovanou částku koupil startup SnappyTV. Ten umožňuje tvůrcům na sociálních sítích pracovat s videem a vydělávat na něm peníze.

Oraclu skončil fiskální rok. Tržby narostly o tři procenta na 38,3 miliardy dolarů, cloud rostl o pět procent a hardware se udržel na svém. U něj je šance, že by se mohl začít zvedat – v posledním kvartálu tržby z hardwaru rostly o dvě procenta.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (6) Další článek: Hahaha není legrace, Facebookem se šíří těžební trojan

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,