Byznysový zápisník: Prodej počítačů v ČR meziročně rostl o 49 procent

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Prodeje počítačů v Česku za posledních devět měsíců meziročně narostly o 49 procent na 1,7 milionu přístrojů, říká Gartner. Jedničkou je stále Lenovo následované HP, Acerem, Asusem a Dellem. Největším hráčům mimo jiné pomáhá odchod Samsungu a Sony z českého notebookového trhu. Hlavními tahouny každopádně jsou firmy, které musí řešit konec podpory Windows XP. Pomohly také akce pro studenty.

Ivan Bartoš z Pirátů na svém Facebooku přináší pěkný vhled do toho, jak se chystají a přidělují státní IT zakázky. Jde o případ z ministerstva financí. K tématu: Vláda posvětila vznik rady pro IT.

Soutěž Společně otevíráme data zaměřená na open data, zná výherce posledního ročníku: edesky.cz, hristepraha.cz a wckompas.cz.

HP opět hlásí horší čísla. Tržby za poslední čtvrtletí klesly o 2,5 procenta. Zajímavý je zejména pokles enterprise divize, která má pod sebou servery a další nástroje pro firmy – pád je čtyřprocentní. HP už dříve oznámilo, že se rozdělí na dvě části, právě podnikovou a počítačové-tiskárnovou. Firma už propustila 41 tisíc lidí a dělení má údajně přinést další propouštění.

Prodej tabletů má údajně zpomalit – z loňských 52 procent na sedm. IDC říká, že prodeje iPadů letos poprvé čeká celoroční pokles. Na vině je mimo jiné to, že zákazníci nemají potřebu tak často přístroje obměňovat.

Představitelé Evropské unie v současné době řeší, jak naložit se síťovou neutralitou – jak jí definovat a tak dále. Nový eurokomisař pro digitální ekonomiku Günther Oettinger tento pojem vidí spíše pružně a jde na ruku mobilním operátorům. Jsou ale i zastánci neomezování internetu. Proto vznikl i program SaveTheInternet.eu.

Samsung plánuje zpětný odkup svých akcií v hodnotě dvou miliard dolarů. Jde o první takovou akci od roku 2007. Cenné papíry Samsungu během roku 2014 spadly o 12,5 procenta. Firma mimo jiné čelí propadům zájmu o jeho mobilní přístroje.

Nový český projekt myTalkey umožňuje šifrování e-mailů a dalších souborů pomocí USB klíčenky. Více na webu.

V novém čísle týdeníku Euro (47/2014) naleznete titulkový rozhovor s Romanem Staňkem, spoluzakladatelem a šéfem společnosti GoodData. Na stáncích do neděle 30. listopadu, v tabletových aplikacích napořád.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (16) Další článek: ČR se propadla v e-government indexu OSN. Před námi je i Kazachstán

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,