Cena akcií GoPro se extrémně propadla, změní to virtuální realita a drony?

Akcie a hodnota společnost GoPro se v poslední době propadla na extrémně nízkou úroveň pod 20 dolarů za akcii. V srpnu přitom byla cena za jednu akcii třikrát vyšší a před rokem atakovala cenu 100 dolarů za akcii.

Klepněte pro větší obrázek
Hodnota akcií GoPro v čase

Společnost GoPro dokázala vytvořit poměrně silnou značku v rámci segmentu sportovních kamer a příslušenství, především pak v hi-end segmentu kvalitnějších modelů. Do tohoto segmentu se ale pustilo spoustu dalších výrobců a konkurence je velká a nabízí i řady se srovnatelnou kvalitou a vlastnostmi za nižší ceny.

Klepněte pro větší obrázek
Nejvyšší model sportovní kamery GoPro Hero4 Black zvládne i natáčení v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu

Jednoduchý produkt jako je kamera, je v dlouhodobé perspektivě těžké udržet na výsluní proti početné konkurenci. Jak upozorňuje web CNN Money, velkým problémem pro GoPro je přechod z kamer umístěných na těle nebo v blízkosti na snímání záběrů z větší dálky pomocí dronů.

Klepněte pro větší obrázek
Kamery GoPro lze umístit i do některých stávajícíh dronů od jiných výrobců

Drony zažívají obrovský rozmach a to jak v profesionální oblasti, tak i u koncových uživatelů. Místo natáčení z přilby se tak začínají objevovat efektní záběry z dronů, které nemusí řídit někdo další, ale dokáží sledovat daného uživatele v pohybu, což se hodí právě při různých sportech.

Společnost GoPro ale už v létě oznámila, že v první polovině příštího roku představí vlastní dron (kvadrokoptéru), který bude vybaven pokročilým kamerovým systémem. Tím by GoPro mělo podchytit nastupující trend v natáčení sportovních zážitků, ale nemusí to být tak jednoduché, jak to vypadá. Drony jsou poměrně komplexní stroje jak z pohledu konstrukce, tak i softwaru, který vše řídí - obzvláště pokud jde o automatické systémy.

Ukázka videa z prototypu dronu od GoPro - záběry nebyly dodatečné upravené a je vidět, že GoPro má se stabilizací obrazu kamery hodně zkušeností:

Na trhu už je několik velkých a úspěšných značek, které se tomuto oboru věnují několik let a jak sám zakladatel DJI pro Forbes dříve uvedl, vůbec to nejde porovnávat s jednoduchou kamerou. Pro stavbu sportovní kamery stačí koupit senzor, nechat zasadit do krabičky a připravit firmware pro natáčení videa. Uvidíme, jestli nakonec GoPro bude schopné vyrobit i kvalitní a konkurenceschopné složitější zařízení, než je sportovní kamera.

GoPro má ale ještě jednu pojistku, kterou chce využít do budoucna – natáčení 360stupňových panoramatických videí pro použití ve virtuální realitě. V dubnu letošního roku proto GoPro koupilo společnost Kolor, která se zabývá panoramatickým snímáním obrazu.

Klepněte pro větší obrázek
Jednodušší verze řešení od GoPro pro snímání panoramatických záběrů 

GoPro Spherical bude zahrnovat celou platformu – zařízení až s 16 kamerami pro snímání 360stupňového obrazu, software pro zpracování dat do panoramatického formátu a systém sdílení. Youtube už tento formát podporuje, takže se můžete sami podívat na ukázku, ve které lze pomocí tažení myši otočit záběr kam chcete:

 

Klepněte pro větší obrázek
Pro náročnější použití ukázalo GoPro i systém složený z celkem 16 kamer

Samozřejmě ve spojení s myší to nedává příliš smysl, rozmach se očekává až s virtuální realitu, kde se budete moci reálně otáčet a získat tak realistický zážitek z míst kdekoli na planetě.

Diskuze (3) Další článek: Šifrované komunikační služby se brání tlaku na omezení zabezpečení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,