Český router Turris používá i otec internetu Vint Cerf

Český Wi-Fi router Turris využívají i osobnosti jako Vint Cerf a Steve Crocker. CZ.NIC chystá druhou verzi, DSL modem a zejména Turris Lite, tedy takovou desku ve stylu Raspberry Pi.

„Otec internetu“ Vint Cerf a spoluautor ARPANETu Steve Crocker. I to jsou lidé, kteří mají v oblibě a používají český bezdrátový router Turris z dílen zdejšího správce národní domény CZ.NIC. Obdivovatelů tohoto přístroje je ve skutečnosti ještě více. „V zahraničí si Turris vždy chce někdo objednat ve větším množství a říkají nám, že by se měl běžně prodávat,“ říká šéf CZ.NIC Ondřej Filip. „Ale to nikdy nebyl náš plán.“

CZ.NIC Turris vyvinul jako takový výzkumný projekt. Náklady hradí ze svého rozpočtu a během tohoto roku se k vybraným zájemcům dostalo zhruba tisíc vyrobených kusů. Uživatelé zaplatí symbolickou jednu korunu výměnou za to, že umožní, aby router komunikoval se servery CZ.NIC. Nejde o žádné špehování, správce domény například monitoruje skutečnou rychlost internetu a zejména provádí analýzy kybernetické bezpečnosti.

Právě mnoho těchto aspektů budí zájem u širší veřejnosti. Turris se například zalíbil velkému americkému poskytovateli internetu a kabelové televize Comcast, který projekt i finančně podpořil. „Comcast zajímá to, jak funguje naše automatická aktualizace firmwaru na dálku,“ popisuje Ondřej Filip.

Turris jako Raspberry Pi

Český router se líbí také společnosti SamKnows, která měří sítě po celém světě, včetně Evropské unie. Pro tyto účely potřebují rychlé a vysoce kvalitní „krabičky“, což Turris splňuje. SamKnows si objednala malou sérii pro vlastní využití.

Jak už jsme dříve informovali, CZ.NIC chystá během následujícího roku dostat mezi uživatele další sérii svých zařízení. Celkem by mělo být vyrobeno a rozesláno dva tisíce kusů, přičemž první kousky z nové várky by se k prvním uživatelům mohly dostat ještě letos. Model Turris 1.1 (přibyde třeba USB 3.0, slot pro 3G kartu na desce a další funkce) aktuálně čeká na certifikaci. „Další verze už asi nebude, je to finančně náročné,“ říká Filip.

 

Turris Lite bude deska ve stylu Raspberry Pi. Chystá se i Turris 1.1 a speciální DSL modem.

 

CZ.NIC se proto rozhodl, že se do budoucna vydá trochu jinou cestou. Pokud vše posvětí členové sdružení, mohl by se rozjet projekt nazvaný Turris Lite. To už nebude hotová Wi-Fi krabička, ale v podstatě pouze malá základní deska ve stylu Raspberry Pi, která bude určená pro sítě. První prototyp by mohl přijít v příštím roce.

Správce české domény zvažuje, že by Turris Lite mohl být podporován také komunitním financováním. Produkt bude ve výsledku kompletně otevřený a dostupný k němu má být také systém Turris OS, který vychází rovněž z open source projektu OpenWRT. Deska Turris Lite by měla mít dvoujádrový procesor, paměť a flash, až pět gigabitových portů, USB 3.0, možná i slot na SIM kartu a podobně. Výsledná cena by se mohla pohybovat kolem sta dolarů, tedy na výrobních nákladech. Ideální využití by bylo na výuku „síťování“.

DSL model a možná poslední velký Turris

Společně s Turrisem 1.1 se mezi uživatele dostane také další hardwarová novinka – projekt kódově nazvaný jako SMRT (Small Modem for Router Turris). Jde o malý DSL modem určený speciálně pro Turris. Vyrobeno by ho mělo být 500 kusů a na „trh“ se dostane společně s novou verzí hlavního routeru.

Klepněte pro větší obrázek
Turris 1.1 (vlevo) a malý DSL modem v nefinální podobě.

Samotný „velký“ Turris tímto ale určitě nekončí. „Bezpečnostní výzkum bude pokračovat minimálně další tři roky,“ ujišťuje Filip. CZ.NIC chce dokončit finální aplikaci pro Android, nadále vylepšovat Turris OS (ten už je ve verzi 1.8, bude verze 2.0) a systém mnohem více rozšířit. Ve hře je například internet věcí. Aktuálně už se jedná třeba s výrobci alarmů tak, aby na Turris bylo možné napojit třeba požární čidla, detektory pohybu a kouře a tak dále.

Turris je zajímavý také pro antivirové společnosti. I s těmi CZ.NIC vede předběžná jednání. Zmiňovaná analýza dat a provozu sítí uživatelů totiž začíná vykazovat první zajímavé výsledky. „Každý týden se zhruba osm tisíc IP adres snaží dostat na dvacet routerů Turris. Zjišťují, zda se do nich někudy nedá dostat,“ popisuje Bedřich Košata z CZ.NIC. Některé statistiky jsou zveřejňovány na webu Turrisu.

Klepněte pro větší obrázek
Ondřej Filip při zahraničních prezentacích Turrisu. Převzato z Twitteru @Oskar456.

Turris má například jednu zajímavou aplikaci nazvanou Majordomo. Ta sleduje, s čím si jednotlivá chytrá zařízení v sítě (typicky chytré televize) „povídají“. Turris vytváří i greylisty a plánuje se s přidáváním dalších a dalších monitorovacích „sond“.

Rozšiřovat se má například síť botnetů, o kterých Turris ví. Už nyní tento router dokázal odchytit pokusy o komunikaci s velkými botnety jako Zeus, SpyEye a dalšími. „Do budoucna bychom chtěli naše data porovnávat také s dalšími zdroji,“ říká bezpečnostní analytik Pavel Bašta, který vedle CZ.NIC působí také v bezpečnostním týmu CSIRT, který má k datům z Turrisu přístup.

Diskuze (20) Další článek: Chystané čipy Xeon D s architekturou Broadwell s TDP maximálně 45 W

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,