Český trh s tablety klesá. Kraluje mu Lenovo

Čeští zákazníci mají v největší oblibě tablety značky Lenovo. Světová tabletová jednička Apple je u nás až druhá, Samsung drží třetí příčku podle počtu distribuovaných kusů. Vyplývá to z kvartální analýzy IDC zaměřené přímo na Českou republiku. Uvedená čísla se vztahují na třetí čtvrtletí 2015. Objem prodaných kusů klesl meziročně o 7 %.

Typický tablet zakoupený v Česku v uplynulém roce měl úhlopříčku 7 palců. V letošním roce IDC předpovídá příklon k desetipalcovým tabletům. Trhu dominují tablety s Androidem a více než 2/3 prodaných zařízení jsou „pouze Wi-Fi“ verze, tzn. neobsahují modul pro mobilní data operátorů. Tento poměr se letos nemá měnit. Odnímatelné tablety s klávesnicí (zařízení 2-v-1) jsou u nás pouze minoritní záležitostí s podílem 6,4 % na všech prodaných tabletech.

 

 

I přesto, že prodeje tabletů klesají, stále se jich u nás prodá celkově více než notebooků. Prognóza IDC na celý rok 2015 činí 900 tisíc prodaných tabletů, zatímco notebooků se má prodat o 100 tisíc méně. Jedním z hlavních důvodů je nižší pořizovací cena, která u průměrného tabletu činí 44 % ceny průměrného notebooku. Podle analytika IDC Petra Švagrovského stojí za poklesem nejen nasycenost trhu s tablety, ale také kanibalizace ze strany phabletů, tedy přerostlých smartphonů, které dokážou ve využití nahradit nejmenší sedmipalcové tablety.

Průměrná prodejní cena tabletů v Česku zůstala v roce 2015 proti předešlému roku neměnná a činila 256 amerických dolarů (cca 6 300 Kč). Zajímavý je také údaj o počtu tabletů v populaci. V Česku je to 17 tabletů na 100 obyvatel, což je zhruba více než v ostatních zemích střední a východní Evropy. Pro srovnání, na Slovensko připadá 15, Polsko 12 a Maďarsko 10 tabletů na 100 obyvatel. Za průměrem západní Evropy (27 tabletů na 100 obyvatel) ale ještě zaostáváme. To, že tablet i v ekonomicky silnějších zemích vlastní jen jeden obyvatel ze čtyř, ukazuje na fakt, že tablety jsou stále jen doplňkovým, nikoli masovým typem zařízení.

Diskuze (10) Další článek: Týden Živě: CES a Netflix v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,