Čipy s architekturou RISC-V zažívají boom. Chystá se procesor s 4 096 jádry pro umělou inteligenci

Před pár dny jsme tu měli oznámení od společnosti Western Digital, že u disků a dalších zařízení bude používat vlastní čipy a řadiče postavené na open source architektuře RISC-V s otevřenou instrukční sadou a zbaví se tak licenčního modelu s čipy ARM. Stejně je na tom třeba i Nvidia nebo Adapteva.

Nyní se do zástupu přidává další společnost, v tomto případě jde o startup Esperanto Technologies, který plánuje na architektuře RISC-V ISA postavit specializovaný čip optimalizovaný pro umělou inteligenci, který bude mít dohromady 4 096 jader typu ET-Minion a k tomu ještě 16 64bitových jader typu ET-Maxion.

Čip by měl být vyráběn pomocí moderní 7nm technologie, díky čemuž lze dosáhnout ještě vyšší efektivitě při výpočetních operacích. Dle odhadů by měl být výkon v řádu teraflopsů, což je vzhledem k použité architektuře určitě náznak toho, že se možná blíží další velký hráč na poli architektur, který může ohrozit ARM, ale i x86 a další.

Inženýři označují RISC-V jako jednoduché a elegantní řešení s menším počtem logických bran, díky čemuž se pyšní nižší spotřebou a nižší cenou. Proto by architektura RISC-V mohla být lepší volbou pro nasazení v oblasti internetu věcí. Zastánci očekávají, že díky otevřenosti a spolupráci spousta subjektů (už jich je 70) může být podobně jako třeba u Linuxu dosaženo mnohem rychlejší inovace s možností konkurovat i v oblasti vysoce výkonných čipů.

Přednáška od Nvidie, kde odhaluje detaily k vlastnímu čipu na bázi RISC-V:

Diskuze (4) Další článek: Svět emoji čeká novinka. V roce 2018 je bude možné převrátit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,