Coinbase loni vydělal miliardu dolarů, půlku z toho v prosinci. Letos zatím skomírá

Populární směnárna pro kryptoměny Coinbase, která vznikla v roce 2012 a od té doby na sebe nabalila několik investorů ze Silicon Valley, nedávno oznámila, že za loňský rok vydělala miliardu dolarů. Nezávislá analýza teď ukázala, že téměř půlku z tohoto čísla vydělala v prosinci, když se cena bitcoinu pohybovala na historických maximech. Dosavadní letošní výdělky pak po nedávných propadech hodnoty nejznámější kryptoměny nejsou žádná sláva.

Analýzu provedla společnost Superfly Insight. Použila k tomu 25 000 anonymizovaných emailových účtenek z celého roku 2017 a prvních šesti týdnů roku 2018, které získala z nejrůznějších aplikací na produktivitu, správu osobních financí nebo výdajových aplikací. Použití dat je uvedeno v podmínkách těchto aplikací a odpovídá nadcházejícímu Obecnému nařízení o ochraně osobních dat (GDPR).

Výsledným zjištěním bylo, že Coinbase během prosince vydělalo přesně 43 % ze svého celkového výdělku za minulý rok. Číslo odpovídá tomu, co v lednu prozradili investoři - předpokládali, že Coinbase za rok 2017 vydělá 600 milionů dolarů, ale období před Vánocemi vyšvihlo výdělky na jednu miliardu dolarů.

Důvod k tomuto extrémnímu nárůstu je zcela logický. Prosincová cena bitcoinu inspirovala lidi více obchodovat a nalákala řadu nováčku. Aplikace byla dokonce v jednu chvíli mezi top nejstahovanějšími (i v Česku) a registrovat se do služby bylo jeden čas kvůli přetížení téměř nemožné. Hlavní příjem Coinbase je z poplatků z každé transakce, jejichž výše závisí na několika faktorech.

Proto také po prosincových vysokých výdělcích přišel v lednu masivní propad. Ruku v ruce s propadem ceny bitcoinu. A pokud nezačne zase růst, nebo nedojde k masivnímu růstu jiné z nabízených kryptoměn, pravděpodobně se loňský úspěšný rok znovu konat nebude.

Coinbase patří mezi neoblíbenější platformy pro správu a koordinaci kryptoměn. Pokud se někdo chtěl do oblasti ponořit, dlouho mu nezbývalo nic jiného než buď těžit, nebo hledat ochotné kupce skrze stránky jako je LocalBitcoin. Coinbase byla první mainstreamová služba, která to udělala skutečně jednoduché a tzv. stupid proof. Hlavně proto, že lidé mohli kryptoměny nakupovat jednoduše pomocí klasických kreditních karet a bankovních převodů.

Lidé ze Superfly také zjistili, že charakter transakcí se na Coinbase během roku dramaticky změnil. Na začátku roku lidé nakupovali hlavně hlavně bitcoin, byl zodpovědný za 90 % všech transakcí. O rok později bitcoin čítá méně než polovinu ze všech transakcí.

Lidé kvůli těžbě kryptoměn skupují výkonné grafiky:

Diskuze (5) Další článek: Blíží se reforma soukromí GDPR. Experti varují, že může způsobit problémy blockchainu i A.I.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,