Další bláznivý cíl Elona Muska: chce propojit mozek a počítač

  • Elon Musk chce propojit nervové buňky se strojem
  • Za tímto účelem založil společnost Neuralink
  • Pokud uspěje, možná brzy nastane doba, kdy už nebudeme potřebovat dotykové obrazovky, klávesnice atd.

Jméno Elona Muska se stalo zárukou smělých vizí a projektů, které posouvají lidstvo vpřed. Musk se věnuje nákladním a výhledově i pilotovaným cestám do vesmíru se společností SpaceX, vyrábí elektromobily i solární domy, a také vyvíjí převratnou technologii veřejné dopravy hyperloop s kapslemi, které se pohybují podtlakovým potrubím. Teď se Musk chce pustit do hlubin lidského mozku a propojit nervové buňky ze strojem.

Aby toho dosáhl, založil Musk společnost jménem Neuralink, jejímž cílem bude vývoj sofistikovaného rozhraní mezi mozkem a počítačem. Bezprostředním úkolem Neuralinku bude přispět k léčbě různých onemocnění mozku. V dlouhodobém výhledu Musk chce, aby rozhraní mezi mozkem a počítačem zlepšilo naši pozici, jakou máme proti vznikajícím umělým inteligencím.

Založení společnosti oznámil Wall Street Journal. Webové stránky společnosti tvoří zatím jenom logo a mailová adresa, časem by se to snad mělo zlepšit. Není žádným tajemstvím, že Musk pracoval na vývoji takzvané neurální krajky (anglicky neural lace), což je termín vymyšlený skotským autorem science-fiction Iainem M. Banksem. Díky neurální krajce se lidská mysl propojí přímo s počítačem.

Pokud Musk s kolegy uspějí, tak ušetříme čas, který dnes věnujeme komunikaci přes rozhraní s elektronikou a světovou sítí, jako jsou například klávesnice, dotykové obrazovky nebo hlasoví asistenti.

Musk je známý tím, že se obává soudobého rozvoje umělých inteligence, do podoby jakou představuje Skynet ze série filmů o terminátorech. Za současné situace to prý vypadá, že nás umělé inteligence nechají daleko vzadu. Musk by se toho nerad dočkal. Společnost Neuralink by to měla změnit. Prozatím bude pracovat na využití mozkového rozhraní v léčbě onemocnění nervové soustavy, jako je například epilepsie aneb závažná deprese.

Pokud jde o strach z vyvinutých umělých inteligencí a jejich potenciální nebezpečnost lidstvu, Musk se neostýchá o tom mluvit a zároveň s tím něco dělat. Založil i neziskovku OpenAI, která se snaží udržet vývoj umělých inteligencí v rozumných mezích.

Zdroj: New Atlas

Diskuze (1) Další článek: Tip: Když si maminka omylem smaže všechny kontakty na Androidu, snadno je obnovíte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,