Kryptoměny | Bitcoin | Blockchain | Dash

Dash: populární kryptoměna, kterou se dá rychle platit a sama si financuje vývoj

  • Kryptoměna Dash si vzala to nejlepší z bitcoinu a přidala mnohá vylepšení
  • Dash se dá pohodlně používat jako rychlé platidlo
  • Funguje už čtyři roky, ale v minulosti má jeden vážný škraloup

Dash je kryptoměna, která vznikla 18. ledna 2014 odštěpením od bitcoinu. Jejím tvůrcem je Evan Duffield. Zajímavé je, že nejprve se kryptoměna jmenovala Xcoin, ovšem měsíc na to byla přejmenována na DarkCoin. Ke jménu Dash (zkráceně Digital cash) se dostala až v březnu 2015. Kryptoměna vychází ze zdrojového kódu bitcoinu, ovšem má svůj vlastní blockchain, který na rozdíl od jiných hard forků (oddělených coinů) s bitcoinem nesdílí žádnou část historie.

Stejně jako bitcoin a spousta dalších kryptoměn vzniká Dash těžením. Používá se zde algoritmu X11, který kombinuje 11 různých těžících algoritmů. K vytěžení jednoho bloku dochází každé 2,5 minuty. Velikost bloku aktuálně činí 2 MB (po nedávném zdvojnásobení), ale v budoucnu se bude možná dále zvyšovat.

Celkový počet Dash, který bude kdy vytěžen je omezen na 18 milionů mincí, přičemž aktuálně je vytěženo téměř 8 milionů. Ovšem odměna za vytěžený blok se však bude stejně jako u jiných kryptoměn postupně snižovat.

Dash

  • Zkratka: DASH
  • Vznik: 18. 1. 2014
  • Maximální počet mincí: 18 milionů
  • Systém: Proof of Work
  • Těžící algoritmus: X11 - kombinace více algoritmů
  • Maximální velikost bloku: 2 MB, vytěžen každé 2,5 minuty
  • Oficiální web: dash.org

Hlavními body, kterými by se dal Dash shrnout jsou: blesková rychlost transakcí, decentralizace a anonymita. Ačkoliv poslední dva body je třeba brát trochu s rezervou, což si ještě objasníme. Přidanou hodnotou je však velmi povedený systém samofinancování, kterým si kryptoměna sama vydělává na vlastní vývoj.

Master uzly v hlavní roli

Specialitou Dash jsou tzv. Master nodes (Master uzly). Jedná se o nadřazené uzly, které kromě funkcí běžného uzlu nabízí spoustu dalších možností a výhod. Nové Dash vznikají těžbou, ale na rozdíl od bitcoinu těžaři nezískávají plnou odměnu, ale pouhých 45 %. Dalších 45 % vytěžené odměny postupně připadá na jednotlivé Master nody. Posledních 10 % nikam neodchází, ale je zamčeno v síti, kde se postupně shromažďuje a vždy jednou za 30 dní je uvolněno v rámci tzv. super bloku.

Snímek obrazovky 2018-04-05 v 19.44.42.png
Master uzly jsou provozovány ve 44 zemích světa včetně České republiky

Provoz Masternode tedy přináší velké výhody v podobě pasivního příjmu z vytěžených mincí, ovšem přináší i určité povinnosti. Pro jeho založení totiž potřebujete 1 000 DASH, což je v době psaní článku, kdy kryptoměna výrazně oslabila, v přepočtu stále více než 6 milionů Kč.

Master nody však v síti nejsou jen pro to, aby inkasovali peníze. Jejich hlavním úkolem je zodpovídání za transakce InstantSend a PrivateSend, které vysvětlím později a rovněž rozhodují, komu připadne odměna v již zmíněném super bloku.

Aktuálně existuje více než 4 800 master uzlů, které se nachází ve 44 zemích světa, seznam si můžete prohlédnout zde. Nejvíce jich je provozováno v USA (1347) a Nizozemsku (1017), které každé mají podíl více než 20%. V České republice je aktuálně aktivních 21 master nodů, na Slovensku pak 7.

Ačkoliv takto působí systém velmi decentralizovaně, na druhou struhou nelze vyvrátit, že někdo s velký kapitálem neprovozuje více master nodů naráz, čímž by měl v síti větší vliv.

Proposals jako způsob financování

Již jsem zmínil pojmy jako proposal, či super blok, ale co to vlastně je a k čemu slouží? Je to jednoduché. Každý, kdo dostane nápad, který se může v rámci Dashe týkat prakticky čehokoliv od vývoje až po různé další činnosti, může vytvořit tzv. proposal (návrh). Tento nápad většinou odprezentuje někde na webu, kde shrne, co je jeho cílem, jak toho chce dosáhnout a samozřejmě také, do kdy to může splnit a kolik na to potřebuje vybrat peněz. Aby se zabránilo vytvářením nesmyslných projektů, je nutné pro vytvoření proposalu zaplatit 5 Dash.

Snímek obrazovky 2018-04-05 v 19.51.57.png
Na webu DashCentral se můžete podívat na aktuální proposaly, u kterých právě probíhá hlasování

Systém je tedy velmi podobný jako v případě běžné crowdfundingové kampaně, případně ICO. Rozdíl je však v tom, jak peníze získáte. Peníze totiž nezískáváte od lidí, ale jedná se o již zmíněné 10% odměny z každého vytěženého bloku. Ta je v síti uzamčena a uvolněna je vždy jen jednou za cca 30 dní v podobě super bloku. O tom, kdo ji získá pak hlasováním rozhodují právě master uzly.

Na jednu stranu může být hlasování nerovnocené, protože pokud by někdo teoreticky provozoval více master nodes, má i více hlasů. Na druhou stranu je ale skvělé, že si tímto způsobem může kryptoměna sama financovat vlastní vývoj. U ostatních kryptoměn totiž vývojářské týmy většinou musí pracovat na vlastní triko, nebo získat peníze od nějakého sponzora.

InstantSend pro okamžité platby

InstantSend je jedním z hlavních benefitů Dash. Jedná se o rychlé transakce, které se druhé straně téměř instantně (max do několika sekund) připíší v peněžence aniž by zatím došlo k jejich zařazení do bloku a vytěžení. Tuto funkci zajištují právě zmíněné Master Nody.

Celý proces začíná ještě ve chvíli, kdy byl vytěžen poslední blok, tedy ještě předtím než se vytvoří InstantSend transakce. Při vytěžení bloku totiž těžař zároveň vygeneruje také „výherní” hash, z kterého se díky speciálnímu algoritmu dokáže vybrat deset náhodných master nodes, které budou do vytěžení dalšího bloku (za 2,5 minuty) zodpovídat za InstanSend transakce.

Snímek obrazovky 2018-04-05 v 19.42.16.png
Možnost prakticky okamžitých plateb je jeho hlavní výhodou proti jiným kryptoměnám

Pokud tedy v tomto časovém úseku nějaký uživatel označí svou transakci příznakem InstantSend, bude nejdříve informace o ní odeslána těmto deseti master uzlům. Ty transakci zkontrolují a když alespoň 6 master node uzná, že je vše v pořádku, zablokují její vstupy, aby nemohlo dojít k jejich případnému dvojitému utracení (double spend) a odešlou transakci do sítě. V tomto okamžiku ještě před vytěžením bloku odesílatel i příjemce uvidí transakci jako potvrzenou. To vše v okamžiku několika málo sekund od odeslání.

Celý tento proces má spoustu výhod, které usnadňují použití v běžném životě. Například po zaplacení v obchodě prodejce okamžitě ví, že mu peníze přišly, aniž by se muselo čekat na potvrzení těžaři jako v případě bitcoinu. Přesto má InstantSend několik nutných omezení. Jsou jimi vyšší poplatky 0,01 Dash za jednu transakci, přičemž minimální velikost transakce musí být alespoň 0,001 Dash a maximálně 1000 Dash.

PrivateSend pro anonymní platby

Dash také nabízí možnost odeslání anonymních transakcí. I zde hrají hlavní master uzly. Pokud se uživatel rozhodne odeslat transakci s příznakem PrivateSend jeho peněženka si na základě informací o fungujících master nodes náhodně vybere takovou, která nebyla v nedávné chvíle použita a ta se pak postará o tzv. mixování transakce.

Jde o to, že se odesílaná částka rozdělí na dílčí části po 10, 1, 0,1 a 0,01 Dash. Načež jako celek dostane určité session ID, podle kterého master nody dokáží najít jinou transakci se kterou se tyto vaše části mohou promíchat. Pro rychlé vysvětlení si představte, že chcete odeslat 1 Dash. V tomto případě není nutné transakci dále dělit a rovnou se v síti najdou alespoň dvě PrivateSend transakce, které obsahují 1 Dash a s nimi se tyto namixují tak, aby celková částka na vstupu i výstupu vždy seděla.

Master node pak zkontroluje, zda jsou transakce v pořádku a odešle peníze na patřičné cílové adresy. Stejný princip by byl i kdyby šlo o 1,1 Dash, jen by se tento krok udělal samostatně pro 1 Dash a 0,1 Dash.

Kontroverzní minulost, slibná budoucnost

Ačkoliv Dash a jeho technologie působí celkem slibně, dodnes jej spousta uživatelů nemá rádo kvůli jeho incidentu, který provázel spuštění. Když Dash vznikl (tehdy ještě jako Xcoin), došlo ke zneužití chyby v těžícím algoritmu X11 a během prvních dvou dní bylo vytěženo 10% všech Dash. Autor chyby a zároveň i Dashe - Evan Duffield se za chybu následně omluvil, ale mince už nijak vráceny nebyly.

Snímek obrazovky 2018-04-05 v 19.00.43.png
Dash lze v České republice nakoupit už v 15 automatech, bohužel jsou všechny zatím jen v Praze. (obr.: coinatmradar.com)

Přesto se Dash díky svému způsobu financování velmi dobře vyvíjí. Možná ještě tento rok by měl být na kryptoměně speštěn projekt Evolution, který by zjednodušil odesílání peněz na základě uživatelských účtů podobně jako to známe u PayPal. Dokonce existují i platební karty, které lze skrze Dash nabíjet. S Dashem se navíc počítá i v Česku, kde byl díky financím z povedeného proposalu nasazen i do některých bitcoinových automatů a vytvořen je i pokladní systém, který už funguje například v Paralelní Polis. Podporu Dash do budoucna slíbila i nejstarší česká směnárna Simplecoin.cz nebo obchod Alza.cz.

Kde nakoupit?

Kde uložit?

Kurz Dash:

Diskuze (21) Další článek: Microsoft je tu s námi už 43 let. Začínal v době, kdy ještě nebyly počítače v domácnostech běžné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,