Dyson vyrábí vysavače, a teď chce konkurovat Tesle. V roce 2020 představí vlastní elektromobil

Novou éru elektromobilů sice odstartovala Tesla, ale vlastní elektromobily chystají takřka všichni velcí výrobci automobilů a to do několika let, přičemž většina z nich plánuje všechny své modely postupně překlopit na elektrický pohon. Mezi nováčky se objevil například Apple, který se ale po problémech nyní začal více soustředit na software a automatické řízení. Do boje se ale přidává další zkušená firma plná chytrých inženýrů – Dyson.

Společnost Dyson je známá hlavně z oblasti kvalitních a drahých vysavačů, vysoušečů, bezlopatkových ventilátorů a podobně, kde jeho inženýři přichází s novými technologiemi a způsoby, jak dané věci a stroje fungují. Jde stále o soukromou firmu, kterou v roce 1967 založil James Dyson. V současnosti má přes 7 tisíc zaměstnanců a příjem v oblasti 2,5 miliardy dolarů ročně.

BBC přineslo zprávu, že právě Dyson plánuje uvést vlastní elektromobil v roce 2020 a na vývoj plánuje investovat dohromady přibližně 2 miliardy liber. Rozdělení nákladů přitom bude takové, že miliarda liber půjde do vývoje elektromobilu a miliarda liber pak na vývoj a výrobu baterií.

Podle informací už přes dva roky na projektu pracuje tým asi 400 lidí a vzhledem k tajnostem zatím nejsou k dispozici žádné bližší detaily o tom, jaké by měl mít elektromobil specifikace nebo čím chce konkurovat. Dle vyjádření bude „dražší“ a značně odlišné, protože jinak by nedávalo smysl, takový elektromobil vyrábět. Cílová skupina tak bude spíše vyšší třída, těžko odhadnout, zda na úrovni Tesla Model S nebo ještě více v rámci úrovně supersportů a podobně.

Dyson má velké zkušenosti z hlavních komponent – elektromotorů a baterií, které jsou součástí i předchozích a stávajících produktů, jež mají na trhu jistě své unikátní postavení. To dokazuje i slušná sbírka patentů. Důležitý elektromotor je prý už hotový a nyní zbývají práce na designu automobilu.

Uvidíme, jak se Dysonu podaří v nové éře elektromobilů uspět, každopádně to znamená další konkurenci pro všechny automobilky, které se nepřizpůsobí na změnu dostatečně rychle a do budoucna tak přijdou o tržní podíl.

Zajímavý konstrukční koncept elektromagneticky řízených kol ve tvaru koule ukázal minulý rok Goodyear:

Diskuze (13) Další článek: Microsoft připravuje balík Office 2019. Vyjde v roce 2018

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,