Google | Právo

Evropská komise potvrdila obří pokutu pro Google. Platit bude rekordní 2,4 miliardy eur

Evropská komise oznámila pokutu pro Google, resp. Alphabet, kterou bude technologický gigant platit za zneužití dominantního postavení. Vyčíslena byla na 2,42 miliardy eur (přes 63 miliard korun) a týká se především zvýhodňování vlastních nákupních služeb v rámci výsledků vyhledávání.

Pokud Google do 90 dnů nesjedná nápravu, hrozí mu další tučné penále ve výši 5 % denního celosvětového obratu mateřské společnosti Alphabet. Ve zprávě, kterou EK vydala se píše především o srovnávači cen, který Google využívá ve výsledcích vyhledávání. Ten jednoznačně zvýhodňoval před konkurencí, kterou naopak poškozoval.

Komise se opírá především o fakt, že má Google naprosto dominantní pozici mezi vyhledávači na kompletním evropském trhu. To samo o sobě není trestné, nicméně z této pozice plyne také zodpovědnost za to, aby nebyla tato pozice zneužita. Což se ale v případě Googlu stalo a Evropská komise toto jednání vyhodnotila jako nezákonné.

EK vedle zvýhodňování vlastních produktů Googlu ve vyhledávání posuzovala také opak – znevýhodňování konkurenčních srovnávačů cen. Zdokumentovány byly případy, kdy Google uměle odsouval konkurenční srovnávače na nižší pozice ve výsledcích vyhledávání. Jeden z případů z roku 2013 se týká také Česka.

Výše pokuty 2 424 495 000 eur byla vyčíslena ze zisků Googlu ve třinácti zemí Evropské unie, kde měl Google prokazatelně zneužívat svého postavení.

Vyjádření Googlu:

"Nakupujete-li online, zřejmě toužíte najít zboží, které hledáte, co nejsnáze a nejrychleji. A inzerenti zase chtějí toto zboží propagovat. Proto Google zobrazuje reklamy v Nákupech (Shopping ads) a propojuje uživatele s tisíci malých i velkých inzerentů způsobem, ze kterého mají prospěch obě strany. S veškerou úctou nesouhlasíme se závěry, které dnes Komise představila. Rozhodnutí Komise podrobně přezkoumáme, zvážíme odvolání a těšíme se, až budeme v tomto případu moci představit naše argumenty."

Google a evropské soudy jsme rozebrali v Týdnu Živě:

Diskuze (14) Další článek: WannaCry se nevzdává, z chodu vyřadil celou továrnu Hondy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,