Evropská unie vytáhla do boje proti plastům na jedno použití

Výroba i spotřeba plastů na jedno použití se vymkla kontrole. Například ve světových oceánech každoročně končí přes 8 milionů tun plastu, přičemž situace se neustále zhoršuje.

Evropská unie proto chce zajistit, aby do roku 2030 všechny obaly v jejích členských zemích byly recyklovatelné či znovupoužitelné. S dosažením tohoto cíle má pomoct i částka 350 milionů EUR, která byla uvolněna na výzkum plastů. Do určité míry jde o reakci na rozhodnutí Číny. Ta totiž loni oznámila, že zakáže import řady odpadů, jež se v důsledku toho začaly hromadit v Evropě.

„Plasty na jedno použití jsou vyrobeny za 5 sekund, používáte je 5 minut a trvá 500 let, než se rozpadnou,“ komentoval to viceprezident Evropské komise Frans Timmermans v rozhovoru pro The Guardian. „Pokud s tím nic neuděláme, za 50 let budeme mít v oceánech víc plastu než ryb.“

Podle Timmermanse se jedná především o otázku mentality. Spotřebitelé se zkrátka budou muset smířit s tím, že určité výrobky, na které jsou dlouhodobě zvyklí, zmizí z trhu.

„Jsem si však jistý, že pokud lidé pochopí, že si nemohou koupit tu svěže zelenou lahev, protože bude mít jinou barvu – ale bude moci být recyklována – tak to lidé budou kupovat,“ zadoufal nizozemský politik.

V rámci těchto snah EU rovněž vyhodnocuje způsoby zdanění plastů na jedno použití. Objevily se dokonce návrhy, podle nichž by se v budoucnosti mohlo jednat o významnou formu rozpočtové podpory.

Zdroj: Futurism

Diskuze (77) Další článek: První herní test: hybridní procesory Intel s grafikou AMD na tom nebudou vůbec špatně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,