Facebook stárne. Teenageři utíkají, což může být časem obrovský problém

Co se počtu uživatelů týče, Facebook je už roky na svém stropu – zejména v té nejvyspělejší části světa, kde už nemá příliš kam růst. Poslední oficiální čísla pak dokonce potvrzují drobný pokles v aktivitě denních uživatelů.

Ačkoliv se to může z dnešního úhlu pohledu jevit jako zanedbatelná drobnost – co do velikosti nemá Facebook žádnou relevantní konkurenci, v dlouhodobějším měřítku už vše vypadá úplně jinak. Ostatně i MySpace byl svého času prakticky nezničitelný.

Že to nebudou mít v kalifornském ústředí Facebooku jednoduché, potvrzuje i analýza eMarketeru, který hlásí, že sociální síť letos ztratí na vyspělých trzích miliony teenagerů a mladých dospělých do 24 let věku. V USA to budou až 2 miliony uživatelů, ve Velké Británii pak podle The Guardianu okolo 700 tisíc pravidelných návštěvníků.

Naopak někdejší mladí dospělí, kteří nám pomalu stárnou do středního věku, zůstávají Facebooku věrní a dokonce roste počet uživatelů nad 55 let. Jinými slovy, pokud jste se na Facebooku registrovali jako teenageři a starší dejme tomu před deseti lety a dnes je vám 25 a více, sociální síť vám nejspíše vyhovuje, pro mladší ročníky už tak atraktivní ale není – alespoň v klíčových státech.

A tak se může klidně stát, že se Facebook s přirozenou generační obměnou dostane časem na druhou kolej. Mark Zuckerberg a jeho tým tedy musejí přijít na to, jak si získat opět tu nejmladší krev, která zajistí aktivitu sítě i za dalších dvacet let.

Diskuze (40) Další článek: Čínský výrobce staví nákladní dron schopný unést 20 tun nákladu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,