Finální specifikace USB 3.2 je hotová, propustnost je až 20 Gb/s a použít lze současné kabely

Množství dat je stále větší a je tak potřeba neustále zvyšovat i přenosové rychlosti různých rozhraní. Tentokrát nás čeká zlepšení na jednom z nejpoužívanějším rozhraní pro externí zařízení – USB.

K dispozici je totiž už finální specifikace USB 3.2, která přináší především dvakrát vyšší propustnost než předchozí USB 3.1 druhé generace (10 Gb/s). S USB 3.2 tak bude možné využívat propustnost až 20 Gb/s, což je v přepočtu kolem 2,5 GB/s, ale uvidíme, jaké budou reálné rychlosti.

Velkou výhodou, o které se neoficiálně vědělo už několik měsíců nazpátek, je že lze využít stejné USB-C kabely, které jsou používané nyní. Musí jít ale o „kvalitní“ kusy, které splňují specifikace a nikoli levnější neoficiální typy od pochybných nebo neznámých výrobců, které mohou v kombinaci s napájením třeba i zničit zařízení. Pokud jde o rychlosti s certifikovanými kabely USB-C, verze určené pro USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) umožní s řadiči USB 3.2 přenos rychlostí 10 Gb/s a kabely pro USB 3.1 Gen 2 pak zmíněných maximálních 20 Gb/s.

I když port a kabely zůstávají stejné, je pochopitelně nutné upgradovat řadiče, které se nachází například na základních deskách. Lze očekávat, že se nejprve dočkáme řešení od třetích stran, které budou výrobci desek a zařízení integrovat v průběhu příštího roku, posléze pak dojde k integraci do čipsetu.

Přes USB-C lze připojovat třeba i monitor, podívejte se na recenzi jednoho z nich:

Diskuze (2) Další článek: Neuronová síť analyzovala nahrávky z manželských poraden. Dokáže odhadnout, jestli se pár rozvede

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,