Fujitsu se dere zpět na výsluní. I díky fotonice

Japonská technologická společnost si prošla velkou restrukturalizací a teď chce investovat a růst. Už příští rok chce společně s Intelem uvést na trhu čipy na bázi křemíkové fotoniky.

Connect.cz z Londýna: Dlouhověké IT společnosti do sebe chtějí nasáknout více startupové atmosféry, uvolňují zaměstnancům ruce a staví kanceláře plné houpaček a skluzavek. Ne však japonský obr Fujitsu. V marketingových prospektech společnosti stále převládají anonymní postavy v oblecích stojící v prostorách budov ze skla, betonu a železa a v centrálách panuje až sterilní japonská atmosféra. Fujitsu nějakou dobu nemělo na hraní čas.

Fujitsu se v posledních několika letech dostalo do problémů způsobených nejenom změnami na technologickém trhu. Ostatně podobně, jako mnoho dalších japonských značek. Firma na to zareagovala obří restrukturalizací, kvůli které se dokonce dostala do ztráty, odstoupila od společného podniku se Siemensem a musela propustit pět tisíc zaměstnanců. Před dvěma týdny na zasedání valné hromady akcionářů představila plány, jak se vrátit zpátky do sedla.

„Restrukturalizace je za námi, teď budeme útočit,“ říká v rozhovoru pro Connect.cz viceprezident Fujitsu pro Evropu, Blízký východ, Afriku a Indii Duncan Tait. Britský manažer šéfuje tomuto novému regionu (označení nese EMEAI), který vzešel právě z proběhlého překopání struktur. Zbytek světa se více odříznul od domovského a tradičně silného Japonska.

A teď rychle porosteme

Fujitsu chce v následujících dvou letech investovat dvě miliardy dolarů do expanze. Velká část přitom připadne na budování a posilování cloudu. Jen v oblasti EMEAI nyní Japonci provozují 62 datových center zaměstnávajících kolem tisícovky inženýrů, postupně zde a Evropě vyrostou další. „Součástí budování nového regionu jsou i plány na budování nových datových center,“ říká Tait.

Klepněte pro větší obrázek
Jsme zpět v růstu.

To, zda by se v tomto případě mohlo dočkat i Česko, společnost oficiálně nekomentuje. Ovšem vzhledem k tomu, že Fujitsu provozuje velké datacentrum v sousedním Německu, není něco takového příliš pravděpodobné. Proběhlé změny se ostatně nedotkly ani tuzemské pobočky společnosti. Firma v České republice aktuálně zaměstnává 113 lidí.

Fujitsu postupně uvádí do chodu vlastní program nazvaný Cloud Initiative. V podstatě se také přidává do rozjeté cloudové hry, kdy i velcí IT hráči nabízí vlastní cloudové služby všeho druhu. Pronajmout si tak můžete nejenom infrastrukturu jako službu (IaaS), ale také platformu (PaaS) a samotné aplikace (SaaS). Firma tuto nabídku postupně uvolňuje na světové trhy, v současné době už je dostupná na většině z nich.

Cloud by měl Japoncům postupně navyšovat marži. Plány mluví o růstu provozního zisku v následujících dvou letech o 35 procent. „Do roku 2016 se chceme dostat na zisk 2,5 miliardy dolarů,“ říká Duncan Tait. To je vzhledem k nedávným změnám poměrně pěkné číslo. Samotný cloud si má sáhnout na tržby 3,5 miliardy dolarů.

Hardware není mrtvý

S příchodem do cloudu Fujitsu každopádně nechce zaříznout ani své tradiční hardwarové aktivity, třeba jako konkurenční IBM, které divizi x86 serverů prodává Lenovu. „Ne ve všech oblastech jsou x86 servery komodita, stále této branži věříme,“ vzkazuje Tait.

Klepněte pro větší obrázek
Podíly na serverovém trhu. Zdroj: IDC

„Ve skutečnosti vidíme narůstající tržní podíl našeho serverového hardwaru a v hardwaru jako celku máme ambice podíly ještě navyšovat,“ doplňuje viceprezident Fujitsu. Podle jeho slov nové možnosti vytvoří i onen prodej mezi IBM a Lenovem. Fujitsu samo mělo o servery IBM zájem.

Poslední čísla IDC mluví o tom, že se Fujitsu dělí s Oraclem a Ciscem o celosvětově čtvrtou příčku v prodeji serverů. Vývoj ale v podstatě odpovídá celkovému vývoji na trhu, který padá. Mimo jiné z toho důvodu, že zákazníci často přechází právě na cloud.

Roste o zájem o kompletní integrované systémy, které v sobě kromě serverů spojují také síťové technologie, storage zařízení a software pro správu a podobně. Do tohoto byznysu Fujitsu míří s vlastním „cloudem v krabičce“. Chce uspět tím, že nabídne všechny součásti jasně propojené, takže se zákazníci nebudou muset starat o to, že aktualizace jedné části hardwaru či softwaru „rozhodí“ vše ostatní. Firma má své inženýry také v centrále SAPu, kde vyvíjí kompletní balík pro chod in-memory platformy a databáze HANA.

 

Čipy Intelu a Fujitsu postavené na křemíkové fotonice mají být komerčně dostupné už příští rok.

 

Fujitsu zároveň vyvíjí nové zajímavé aktivity ve výrobě čipů, které ostatně v této čím dál těsnější integraci hrají velkou roli. Firma společně s Panasonicem a za finanční podpory japonské vlády rozjela společný podnik na výrobu čipů. Ještě zajímavěji se nicméně jeví úzká spolupráce s Intelem.

Výsledkem by měly čipy postavené na „křemíkové fotonice“. V tomto případě je křemík využíván jako optický vodič, což výrazně urychluje přenosy dat. Fujitsu slibuje, že tuto technologii komerčně nabídne v příštím roce.

Fujitsu se každopádně musí ohánět a „dělat si to dobré“ u zákazníků. Osobně za nimi, podobně jako šéfka problémového HP Meg Whitman, dojíždí sám výkonný ředitel. „Pokud chcete potkat našeho CEO, potkáte našeho CEO,“ říká Duncan Tait. To zřejmě ale bude případ zejména těch největších podniků – Fujitsu má nyní jako hlavní cíl stovku největších firem v Evropě s tím, že si chce i tak uchovat dobré obhospodařování těch menších.

Minimálně investoři na nový rozjezd Fujitsu věří. Za poslední rok poslali akcie nahoru o více než 86 procent.

Cestu autora hradila společnost Fujitsu.

Diskuze (3) Další článek: Google už dostal 70 tisíc požadavků na vymazání, dochází k cenzuře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,