Google pošle dva české startupy do Silicon Valley, více podpoří lokální vývojáře

  • Google prezentoval výsledky iniciativy Digitální garáž
  • Pošle do Silicon Valley dva české startupy – Spendee a Gamee
  • Google se více zaměří na podporu lokálních vývojářů a jejich konkurenceschopnosti ve světě

Na včerejším setkání Googlu v Praze se česká pobočka pochlubila jak zvýšenou podporou lokálních vývojářů, tak i vybrání dvou nadějných českých startupů, které dostanou investici od Googlu a zároveň i 14denní bootcamp přímo v Silicon Valley. Google také představil výsledky iniciativy Digitální garáž, která má za cíl zlepšit digitální znalosti jak u jednotlivců, tak i ve firmách v Česku.

I když máme v Česku spoustu šikovných vývojářů a v hodnocení kvality se umísťujeme vždy v horních příčkách v rámci celého světa, při srovnání s globální úspěšností lokálních startupů jsme na tom zatím velmi bídně. Rovněž jsme na tom špatně s počtem žen – programátorek, alespoň při srovnání s ostatními zeměmi.

Úspěšná Digitální garáž

Vzdělávací projekt Googlu - Digitální garáž, je určen pro všechny, kteří chtějí získat nejnovější znalosti z oblasti technologií, digitálního internetového marketingu a nástrojů, které mohou usnadnit a zlepšit oblast podnikání, ale „domácí“ úlohy.

S velkým úspěchem tohoto projektu, který je kompletně zdarma a netýká se pouze produktů Googlu, ale třeba i Seznamu, Facebooku a podobně, se pochlubila šéfka českého Googlu - Tania le Moigne.

I když se před rokem původně předpokládalo, že se podaří „vyškolit“ přibližně 20 tisíc lidí (studenti, důchodci, podnikatelé a podobně), nakonec byla tato hranice více než dvojnásobně překonána a v rámci Česka a Slovenska se podařilo k dnešku vyškolit přes 50 tisíc lidí. Vzhledem k tomu, že projekt byl zaměřený i na firmy, nelze se diviti tomu, že dle následného průzkumu 87 % vyškolených podnikatelů uvedlo, že plánuje zavést změny ve své firmě a pro 99 % z nich to pozitivně ovlivnilo online aktivity obecně. Ze zmíněných 50 tisíc bylo také vyškoleno více než 500 podnikatelek.

Dle externích výzkumů je na tom ale Česko v rámci digitálních dovedností stále poměrně špatně, takže, tato iniciativa bude i nadále s pomocí dalších partnerů pokračovat se snahou tento stav zlepšit.

Vývojářské statistiky

Google uvedl, že region střední a východní Evropy má velmi silný ekosystém vývojářů, kterých je více než 1,5 milionu. Že patříme skutečně mezi významné země, nasvědčuje i fakt, že jsme v balíku 80 % všech vývojářů v regionu CEE (UA, PL, CZ, RO a HU). Zajímavou informací je také to, že z univerzit v Česku, Ukrajině a Polsku vychází ročně více absolventů informatiky, než v rámci celé USA (285 tisíc vs. 267 tisíc).

Jako hlavní problém, který Google zmínil, je to, že v Česku je sice více než sto tisíc vývojářů, ale většina z nich nepodniká. Celkem 65 % z nich pracuje jako zaměstnance. Vtipné ale je, že dle výzkumu by 58 % vývojářů chtělo podnikat, ale brání jim v tom několik věcí.

Celkem 57 % vývojářů uvedlo, že nemá byznys plán, 47 % že nemá obchodní znalosti a 27 % pak nemá žádné zkušenosti v oblasti tvorby obchodních modelů. Výhodou ale je, že vývojáři jsou v drtivé většině zvyklí na samostudium (91 %), přičemž 57 % z dotázaných vývojářů uvedlo, že preferuje online kurzy.

Z dotázaného balíku vývojářů bylo jen 14 % dívek, přičemž průměrné zastoupení žen v IT sektoru u nás je pouze 9,5 %. Pokud jde o produktovou stránku, 60 % lokálních startupů nabízí nový produkt nebo službu a 23 % zlepšuje nějaký stávající produkt či službu.

Pouze 13 % českých startupů je v současnosti podporováno andělskými investory a 78 % startupů je financováno z vlastních zdrojů.

Google vývojářům

Aby Google lokální vývojáře podpořil, spustil iniciativu Google vývojářům, která se nese v duchu dvou hesel:

Google vývojářům:

„Podpoříme české tvůrce technologií, aby přicházeli s inovacemi“ a „Podpoříme vývojáře a startupy v každém stádiu jejich podnikání“.

Google rozděluje fáze startupu na tři základní – rané stadium, stadium růst a stadium expanze. Pro rané stadium je určená podpora v rámci Google Developers a Launchpad Start (5denní bootcamp pro začínající startupy, individuální mentoring, pomoc s definicí produktu, designu a marketingu, individuální školící obsah).

Stadium růstu zahrnuje kromě Google Developers, Launchpad Build (jednodenní mentoringová akce, rozdělení trhů a škálování) a Campus Residency, kdy bude možné využít varšavský Campus Googlu. Stadium expanze už zahrnuje Launchpad akcelerátor, Export Accelerator a E-commerce Academy. V rámci 6měsíční akcelerace získají startupy investici 50 tisíc dolarů bez nutnosti dát Googlu podíl ve firmě, 14denní „výlet“ do Silicon Valley, mentoring od globálních expertů a další výhody.

Spendee a Gamee jako české vlaštovky

V rámci regionu CEE vybíral Google celkem čtyři startupy, které jsou v třetí fázi s akcelerací a investicí. Skvělou zprávou je, že dva ze čtyř těchto startupů pochází z Česka – jedná o Spendee a Gamee.

Spendee je mobilní aplikace pro správu osobních a firemních financí s možností automatické kategorizace i s napojením na bankovní účet. Gamee se zaměřuje na sociální hraní mezi přáteli.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft přenesl kódy Windows na Git. Jeho vývojáři se chlubí, že to je největší repozitář planety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,