Google se odvolal proti drakonické pokutě EU. Má šanci, soudy totiž před pár dny pomohly i Intelu

Evropská komise krátce před začátkem letních prázdnin udělila Googlu ve svém letitém antimonopolním vyšetřování rekordní pokutu 2,4 miliard eur. Firma tehdy rozhodnutí příliš nekomentovala – ostatně proti vyšetřování se stavěla celé roky, bylo ale zřejmě, že se odvolá.

Tak se včera i stalo, a Google tak získá nejen čas, ale i šanci pokutu Evropské komise ještě zvrátit. Do karet mu hraje jen pár dnů staré rozhodnutí Soudního dvora EU (PDF) ve věci odvolání Intelu, který dostal miliardovou pokutu a to za dohody s výrobci počítačů. EK tehdy Intel vinila, že těmito dohodami znevýhodňuje především konkurenční AMD.

Evropský soud v Lucemburku ovšem po letech smetl rozhodnutí EK ze stolu s tím, že je třeba výši pokuty přehodnotit. Pro Intel je to tedy částečné vítězství, už teď je totiž jisté, že se původní částka 1,06 miliard eur sníží.

Ačkoliv je případ Googlu trošku jiný, přesto i on má šanci, že bude případ Intelu přeci jen určitým precedentem. Firma z kalifornského Mountain View v každém případě pokutu již před měsíci odepsala.

Diskuze (2) Další článek: Nelíbí se vám překlad Windows 10? V rámci programu Insider můžete navrhnout lepší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,