Google začal nabízet karty Nvidia Tesla K80 v cloudu, můžete si pronajmout jejich vysoký výpočetní výkon

Pokud potřebujete vysoký výpočetní výkon, který lze paralelizovat a na procesorech je tak zpracování neefektivní, jasnou volbou jsou výpočetní grafické karty. Jenže jejich cena je velmi vysoká a rozhodně se nevyplatí, pokud je nepoužíváte neustále.

Podobně jako u procesorového výkonu, je však možné si výpočetní výkon těchto karet pronajmout v cloudu. Google oznámil dostupnost starších výpočetních karet Nvidia Tesla K80 v rámci cloud, Karty jsou založené ještě na tři roky staré architektuře Kepler (28 nm), přičemž jedna karta má dva čipy s 2 496 cuda procesory a 24 GB paměti GDDR5.

Klepněte pro větší obrázek

Účtování v rámci Google Cloud Compute probíhá po minutách za použitý grafický čip, přičemž minimálně si lze objednat deset minut. Ceník se mírně liší dle datacentra, pro Evropu je to konkrétně 0,770 dolarů za hodinu. Hlavní výhodou je pochopitelně možnost rychlého zpracování pomocí vícero karet najednou a dokončení dané úlohy v kratším čase.

Google doporučuje použití karet například i pro strojové učení, přičemž platforma je integrována s Cloud ML a podporuje i framework TensorFlow.

Diskuze (3) Další článek: AMD oficiálně představilo procesory Ryzen. Známe i jejich české ceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,