Intel se chce přiživit na kryptoměnách, patentuje si akcelerátor pro efektivnější těžbu bitcoinu

Na trhu už je možné několik let koupit specializované těžící stroje („minery“) pro bitcoin, které jsou postavené na jednoúčelových čipech (ASIC, FPGA) zaměřených na používaný algoritmus SHA-2. Mezi nejznámější patří modely AntMiner nebo Avalon. Možná se ale brzy dočkáme řešení i od Intelu.

Intel si totiž podal patentovou přihlášku na „hardwarový akcelerátor“ pro těžení bitcoinu, který v rámci SoC čipu (System on Chip) kombinuje jak procesor, tak i akcelerátor pro těžení kryptoměny. Nehledejte v tom něco unikátního – čip si zkrátka dokáže efektivně poradit s jednotlivými procesy najedou, takže se části nemusí rozdělovat do více jiných čipů.

Intel prezentuje toto řešení jako efektivní způsob těžení s přesným označením „Bitcoin Mining Hardware Accelerator with Optimized Message Digest and Message Scheduler Datapath“, což by mělo zajistit snížení spotřeby až o 35 % a zmenšit čip až o 15 %.

Zatím není jasné, co Intel tímto patentem sleduje, vzhledem k tomu, že na trhu už jsou dávno funkční a velmi pokročilá řešení. U soudu by tak z obecného pohledu příliš neuspěl, ale může se snažit patentovat právě různá vylepšení, což mu může pomoci při prodeji vlastního řešení nebo naopak při licenčním útoku na současnou a budoucí konkurenci výrobců těžebních strojů na bitcoin a další kryptoměny.

Diskuze (8) Další článek: Syntetické konopí má na svědomí dva lidské životy a řadu případů krvácení z očí, uší a úst

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,