Intelu se nedaří rozjet prodej počítačů a notebooků, ale roste v oblasti pamětí a internetu věcí

Společnost Intel zveřejnila finanční výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku a výsledky přináší řadu překvapení, byť se celkově nepodařilo dosáhnout významnějšího růstu.

Intel se za poslední tři měsíce pochlubil příjmem 16,1 miliardy dolarů, což je pouze o 2 % více oproti stejnému období minulý rok. Dobrou zprávou ale je, že překonal očekávání investorů, kteří čekali příjem v oblasti 15,73 miliardy dolarů. Čistý zisk byl ale vysokých 4,8 miliardy dolarů, což je meziroční růst o 26 %.

Mnohem zajímavější je ale rozpad příjmů, který ukazuje, jak se Intelu v jednotlivých segmentech daří. Zatímco v segmentu klasických počítačů a notebooků byl příjem stejný jako v minulém roce (8,9 miliardy dolarů), v oblasti nevolatilních pamětí byl meziroční růst o 37 % na 891 milionů dolarů. V segmentu internetu věcí pak rovněž příjem rostl o slušných 23 % na 849 milionů dolarů.

Velkou položkou v příjmech Intelu je pochopitelně segment datacenter, kde Intel rostl o 7 % na 4,9 miliardy dolarů. Podařilo se zlepšit i divizi programovatelných řešení o 10 %. Intel si rovněž stále drží poměrně vysokou marži 63,9 %.

Intel připomněl i řadu klíčových kroků, mezi kterými je dokončení nákupu společnosti Mobileye, která vyvíjí klíčové technologie pro autonomní systémy a získala partnerství s Waymo (Google). Úspěch je také v zaměření na výrobu neuronových čipů jako Nervana (Facebook), Movidius Myriad X (Intel) a Brainwave (Microsoft, postaveno na 14nm Stratis10 FPGA).

V rámci celého roku 2017 Intel očekává příjem kolem 62 miliard dolarů se ziskem 18,8 miliardy dolarů.

Intel nedávno investoval do startupu AdHawk, který se zabývá snímáním očí bez kamer:

Diskuze (1) Další článek: Kamera iPhonu vás může potají špehovat, zjistil zaměstnanec Googlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,