Kryptoměny | IoT | Blockchain | IOTA

IOTA: kryptoměna nové generace, která se může stát základem internetu věcí

  • IOTA je kryptoměna, na jejíž platformě může fungovat internet věcí
  • Je ideálním prostředkem pro rychlou, ověřenou výměnu informací
  • Jedná se o moderní alternativní kryptoměnu, která má velkou šanci na uplatnění

Bitcoin světu přinesl světu nový pohled na peníze, firmám nový byznys v podobě těžařských zařízení a v něm používaný blockchain ukázal sílu decentralizovaného systému. Bohužel větší rozšíření odhalilo i jeho nevýhodu, a to je škálovatelnost. S rostoucím počtem uživatelů totiž klesá rychlost transakcí. Navíc i stále rostoucí velikost blockchainu přináší větší nároky na disková úložiště.

Není divu, že vznikají stovky kryptoměn, které se snaží škálovatelnost a další problémy vyřešit. Některé změny jsme si ukázaly nedávno popsali u kryptoměn Monero, NEO a Dash. Problém se řeší i v rámci bitcoinu, a to aktivací SegWit, případně chystaného Lightning network, které jsme si vysvětlily v samostatném článku.

Většina těchto optimalizací však z dlouhodobého hlediska problém nevyřeší, ale oddálí. Kryptoměny stále budu mít nějaký maximální limit objemu provedených transakcí za vteřinu a stále se s jejich počtem bude zvětšovat i velikost blockchainu.

IOTA

  • Zkratka: IOTA
  • Vznik: 2015
  • Maximální počet jednotek: 2 779 530 283 277 761 IOTA (všechny již v oběhu)
  • Systém: Proof of Work
  • Oficiální web: iota.org

Tento problém si včas uvědomili vývojáři David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener a Dr. Serguei Popov, kteří se ve světě kryptoměn pohybují už od roku roku 2010. Tito lidé se nebáli jít až k samému zdroji problému a pokusili se celý systém navrhnout od píky tak, aby se škálovatelností počítal již v samotném jádru. Výsledkem toho byla roku 2015 představena IOTA.

IOTA je kryptoměna zaměřená na internet věcí (IoT), z čehož je odvozen i její název. Její doménou mají být hlavně rychlé a bezplatné transakce a skvělá škálovatelnost. Vývojáři na tento nápad vybrali v prosinci 2015 neuvěřitelných 1 337 bitcoinů (vzhledem k tehdejšímu kurzu cca půl milionu dolarů). Díky této finanční injekci kryptoměnu spustili do veřejného beta testování již v létě 2016. Spolu s ní vznikla i nezisková organizace IOTA Foundation.

iota-logo.jpg
Oficiální logo IOTA

Základní jednotkou kryptoměny je IOTA, kterých bylo při jejím vytvoření vypuštěno do oběhu astronomických 2 779 530 283 277 761 jednotek. IOTA má ovšem sama o sobě tak nízkou hodnotu, že se používají hlavně její násobky - KIOTA, MIOTA, GIOTA, TIOTA či PIOTA (podle předpon Kilo, Mega Giga, atd.). Nejpoužívanější je MIOTA, která odpovídá 1 000 000 IOTA a v ní se většinou počítají i ceny na burzách a odpovídá i vývoji cen v grafu na konci článku.

Tangle: blockchain nové generace?

Zatímco bitcoin využívá ke jako účetní knihu blockchain, což je v podstatě posloupnost po sobě jdoucích bloků obsahující transakce. Ty do bloků vkládají těžaři, přičemž za každý vytěžený blok ve kterém se transakce objeví znamená jedno potvrzení transakce. IOTA systém těžby vůbec nepotřebuje. O potvrzování transakcí se totiž kupodivu znovu starají samotné transakce.

Blockchain_And_Tangle.png
Srovnání blockchainu s tangle. Zatímco blockchain tvoří posloupnost po sobě jdoucích bloků, síť tangle tvoří transakce vždy potvrzují dvě náhodné transakce v tangle.

Vše vychází z celé architektury sítě, která se nazývá tangle a je postavená na orientovaném acyklickém grafu (DAG). Na rozdíl od bitcoinu, kde by graf vypadal jako řada po sobě jdoucích bloků, zde samotné uzly tvoří pomyslnou orientovanou síť. Tím, že v síti není potřeba těžařů ani nikoho dalšího, kdo by se o transakce spravoval, odpadají úplně transakční poplatky. IOTA se tedy hodí i na mikrotransakce.

Princip posílání peněz je stejný jako u jiných kryptoměn. Potřebujete nějakou peněženku, kde IOTA držíte a adresu, na kterou chcete peníze poslat. Po odeslání peněz se transakce přidá do tanglu a tím potvrdí náhodné dvě transakce. Poté sama čeká v síti, dokud nevznikne jiná transakce, která ji samotnou potvrdí. Tímto je IOTA skvěle připravena na své širší rozšíření, poněvadž čím víc transakcí v síti bude vznikat, tím rychlejší bude i potvrzování transakcí.

IOTA_Illus_Tangle__1_.png
Nová transakce vždy potvrdí dvě jiné náhodné transakce tak, aby v sítě nevznikaly smyčky. V grafu znázorněno, jako černé čtverečky na okraji sítě.

Možná vás zajímá, jak tedy můžeme věřit, že jsou transakce důvěryhodné? U bitcoinu se toto měří podle počtu potvrzení, což udává kolik těžařů si ji přidalo do svého bloku. Zde se používá tzv. váha. Každá transakce získává váhu podle toho součtu vah transakcí, které ji potvrdili.

Díky systému vah a celému konceptu tangle navíc uzly nemusí stahovat do počítače celý blockchain, ale pouze takovou část, aby se případnými transakcemi dokázali volné (na kraji grafu) připojit. Kvůli její rychlosti a nízké paměťové náročnosti a nulovým transakčním poplatkům se tedy skvěle dá použít i internetu věcí.

Flash kanál pro okamžité transakce

Přestože jsou IOTA transakce rychlé a s případným nárůstem uživatelů bude její rychlost stoupat, existuje i varianta vytvořená za účelem okamžitých transakcí. Tato technologie se nazývají Flash kanály. Už slovo kanál pravidelným čtenářům kryptoměnových článkům může připomínat technologii Lightning network u bitcoinu a opravdu se jí z části i podobá.

I zde totiž dochází k vytvoření platebnímu kanál, který se nachází mimo Tangle. V rámci něj si dvě (ale i více stran) mohou instantně posílat libovolné množství transakcí, aniž by se objevili v Tangle. Tam se zapíšou až po zavření kanálu, a to pouze dvě, a to ty pro otevření a zavření kanálu.

IOTA budoucnost a spolupráce

IOTA kromě samotného placení poslouží i jako platforma pro Internet věcí. Díky své nenáročnosti může její platforma běžět na libovolných chytrých senzorech. IOTA má cíle se prosadit i ve zdravotním odvětví. S využitím speciálních protokolů a tangle sítí organizace chce síť využít jako decentralizovanou síť pro sběr zdravotních dat z různých měřících zařízení. Své využití najde však i v energetickém průmyslu, ale také v mobilních zařízení či automobilech.

Projektu navíc věří i velké firmy jako Bosch, Cisco, Wolkswagen, Innohy a neoficiálně se šušká i o partnerství s Microsoft či Cannocial. Za zmínku stojí také spolupráce s firmou Sirin Labs, která na platformě IOTA hodlá postavit dokonce i celý systém svého chytrého telefon Sirin Finney.

To hlavní o IOTA shrnuje oficiální video:

Kde nakoupit?

Kde uložit?

Kurz IOTA (MIOTA):

Diskuze (9) Další článek: Digitální papír od Sony se zjevně chytl. Po formátu A4 přichází i menší verze velikosti A5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,