iPhone nastupuje do důchodu. Apple už se připravuje na další éru

  • Apple představil zcela nový iPhone pro další „dekádu“, která je ale jeho poslední
  • Trh se postupně překlopí na nový typ výpočetního zařízení
  • Budoucností je chytrá nositelnost a brýle s rozšířenou realitou

Apple tento týden kromě jiného představil „zcela novou“ generaci iPhonu s označením X, který přináší řadu novinek. Jedním z hlavních tvrzení bylo, že tento nový typ iPhonu určuje směr pro příští dekádu. Jedná se o poměrně zásadní informaci, protože to ukazuje, že už se v oblasti chytrých telefonů nedočkáme významnějších změn, jen mírného vylepšování. Nelze se tomu divit, důvodů je několik a historie se opakuje.

Historie se opakuje

V rámci počítačového technologického vývoje jsme se už setkali s několika vlnami, které se postupně objeví jako novinka s velmi rychlým vylepšováním a rozšiřováním, až dosáhne vrcholu a poté se ustálí a pomalu upadá.

Pokud se podíváme na začátek všeho, byly to právě osobní počítače, kterým trvalo několik desítek let, než se dostaly na vrchol. V průběhu času zažily osobní počítače několik velkých revolucí, které byly spojené s jejich používáním.

Na začátku to byly aplikace a nasazení v podnicích pro produktivní práci (první Excel a podobně). Se zvyšováním výkonu čipů a s větší pamětí bylo možné postupně rozjet grafické uživatelské rozhraní v plné síle a zpřístupnit tak počítače mnohem většímu spektru lidí, než tomu bylo do té doby.

Další vlna osobních počítačů přišla s internetem, který posouval nutnost zvyšování výkonu stále více a postupně umožňoval využívat nekonečného množství informací a služeb doslova od stolu. Díky snižování cen a dalšímu zlepšování, zjednodušování rozhraní a možnostem použití se počítače dostaly na vrchol v roce 2011, kdy se jich prodalo 365 milionů kusů. Od té doby prodeje postupně klesají, nyní už jsou o sto milionů kusů nižší, než ve zmíněné špičce v roce 2011.

Hlavním důvodem je pochopitelně nástup nových chytrých telefonů. Začal obrovský boom toho, co chytré telefony zvládly a nahradily tak čas, který musíme trávit u stolu u klasického desktopového počítače. Nejen že dokázaly převzít otěže v oblasti komunikace nebo prohlížení webu, ale rovněž prodělaly několik inovačních vln.

Na začátku zvládly jen několik aplikací a hlavní výhodou bylo, že je můžete mít pořád v kapse a kdekoli. Druhá revoluce nastala s App Storem a Google Play, kdy se objevil obrovský rozmach aplikací, které řešily veškeré představitelné produkty a služby přímo v miniaturní krabičce, která je spojená s nekonečnými možnostmi cloudu a máte ji stále u sebe.

Stejně jako u počítačů pak docházelo k velmi výrazným inovacím jak v oblasti jednotlivých komponent (displej, kamera, čipy), tak i výkonu a rychlosti. S tím souviselo i snižování cen a jednodušší ovládání, které je pro mnoho lidí přístupnější, než klasický desktopové grafické rozhraní. Vše je zkrátka jednodušší a dostupnější.

iPhonu zvoní umíráček

iPhone oslavil významný milník – jako produkt je na trhu už 10 let a má za sebou velmi dobrou ukázku toho, jak se smartphony obecně zlepšovaly. Tento týden Apple uvedl „revoluční“ iPhone X, bohužel i když Apple uvádí, že jde o nový směr pro další desetiletí, je jasné, že je to pro iPhone vlastně poslední významné desetiletí.

V této mobilní formě už zkrátka nelze čekat žádné revoluce, dočkali jsme se lepšího displeje, využití infračerveného snímání obličeje a bezdrátového nabíjení, které stejně vyžaduje, že telefon musí ležet na speciální podložce. Telefon je samozřejmě rychlejší, chytřejší a efektivnější, ale všechno to jsou jen malé postupné změny, nic revolučního.

Pokud jde o prodeje, smartphony dosáhly za rok 2016 v prodejích na 1,5 miliardy kusů, ale už se dle analýz objevují první zpomalení růstu, podobně jako tomu bylo u osobních počítačů, než dosáhly vrcholu (4 roky po uvedení iPhonu) a poté postupného propadu takřka o třetinu za pět let.

iPhone je nejprodávanějším produktem v historii a pravděpodobně i produktem, se kterým lidé strávili nejvíce času za rok – dle údajů Asymco kolem 60 bilionů minut. Co ale přijde po něm?

Watch a brýle s rozšířenou realitou

Stejně jako smartphony byly „post-pc“ zařízení, chytré hodinky Watch a dosud neuvedené brýle s rozšířenou realitou lze označit za „post-smartphone“ zařízení.

Apple vidí chytré hodinky Watch hlavně jako sportovní a zdravotnické zařízení, do budoucna budou ale mnohem důležitější. Už nějakou dobu se ví, že Apple pracuje na brýlích pro rozšířenou realitu a i když se o to snaží i další, hlavním parametrem pro rozšíření je velikost a hmotnost. Nikdo zkrátka nebude nosit na hlavně obří helmu ani obří a těžké brýle, ve kterých bude vypadat jako magor. K tomu aby taková forma byla dosažena, musí pokročit technologie v oblasti čipů a optiky na další úroveň.

Lze ale jasně vidět to, kam spěje tento vývoj. Watch už jsou totiž ve třetí generaci a opět velmi výrazně zvyšují výkon a hlavně přidávají velmi důležitou vlastnost – mobilní připojení LTE. Důležité ale není tak moc pro samotné Watch, ale pro budoucí brýle pro rozšířenou realitu. Aby bylo možné dostat velikosti na požadovanou úroveň, je jasné, že část čipů bude mimo ně a vše bude spojené bezdrátově s hlavním výpočetním zařízením. K tomu si Apple vyvíjí i vlastní efektivní bezdrátový čip, který už je rovněž ve druhé generaci (W2).

Náhražka smartphonu tak bude kombinace Watch a brýlí pro rozšířenou realitu, které poskytnou novou úroveň zobrazování a interakci s informacemi, zvládnou to, co smartphony a ještě k tomu nové možnosti jako propojení virtuálního obrazu a reálného prostředí. Apple už si rozšířenou realitu vyvíjí a „testuje“ v rámci mobilních telefonů (ARKit), je ale očividné, že skutečně použitelné to bude až s brýlemi.

Zatímco brýle budou jednoduché a budou mít jen ty nejdůležitější čipy a baterii, vše ostatní budou vypočítávat Watch. Alespoň taková je představa budoucnosti, možná že se ale nejdříve vše bude muset spolehnut ještě ně výkon iPhonu v kapse.

Vše bude záležet na tom, kdy Apple takové zařízení vypustí. Musíme si totiž uvědomit, že to také znamená pomalé snižování prodejů nejdůležitějšího produktu Applu, který může za největší příjem společnosti – iPhonu. Apple si tak bude muset tak trochu podkopat vlastní větev, podobně jako to třeba udělal s iPody, když uvedl iPhone.

Podle nejčerstvějších spekulací chystá Apple brýle s rozšířenou realitou kolem roku 2020, takže pokud se bude opakovat podobná situaci jako v historii, špičky prodejů smartphonů nastanou jen pár let poté (u počítačů to bylo 4 roky po uvedení iPhonu) a pak začne pokles. Je tak jisté, že iPhone čeká dekáda, během které se už jeho význam značně snižovat.

Diskuze (74) Další článek: Konečně dokážeme číst „hodiny“, které odměřují délku života našich buněk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,