Jachta už nikoho neohromí. Proto je tady luxusní ponorka s barem a knihovnou!

Jachty jsou passé. Už je vlastní skoro každý miliardář. Kdo se chce odlišit od davu neoriginálních pracháčů, budete potřebovat větší kalibr. Co třeba ponorku s dřevem obloženou koupelnou?

Právě na ní pracuje nizozemská společnost Ocean Submarine. S ní spolupracují známé firmy – John Deere, Bosch, MTU a Rolls Royce. Výsledek jejich snažení? 19metrový Neyk.

Neyk má pohánět jeden dieselový (224 kW) a dva tiché elektrické motory (2 x 100 kW), které dokáží ponorku rozpohybovat do maximální rychlosti 15 uzlů (28 km/h).

Plavidlo, jež se dokáže potopit do hloubky 150 metrů, bude děláno na míru. Majitelé si tak budou moci vybrat ze spousty různých zlepšováků: Přizpůsobení podvozku k „přistávání“ na pláži? Vyšší kapacita baterií pro dlouhé ponory? Průhledný „nos“ fungující jako 270stupňová observatoř? Skenující 3D sonar? Dekompresní komora pro potápěče? Vše je možné.

Dva joysticky zase zaručí snadnost citlivého ovládání. To proto, aby mohla být ponorka velice hbitá - jako žralok. Pohyb však není všechno. I kvůli tomu se plavidlo umí zastavit na místě a vy si tak bez starostí vychutnáte krásný výhled.

Do prototypu Neyku by se mělo pohodlně vlézt 12 pasažérů. Další luxusní verze nabídnou rozšíření kapacity na 20 cestujících. Speciální turistický model dokonce počítá s 44 místy.

A co slibovaný luxus? Čeká uvnitř. Ponorka úmyslně připomíná soukromé letadlo - a to nejen vzhledově. Téměř 2 metry vysoký interiér nabízí stěny obložené dřevem, kožená sedadla, LCD obrazovky, klimatizaci, ale i knihovnu a bar.

První exemplář vypluje na mořskou hladinu v lednu 2018. Jeho cena zatím oznámena nebyla, avšak dá se předpokládat, že kupující bude muset hrábnout do své peněženky opravdu hluboko.

Zdroj: Ocean Submarine

Diskuze (2) Další článek: Konec brigádníků v McDonald's, firma je nahradí automaty. Snad nezapomenou na okurky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,