JIC: Český ráj startupů je v Brně

Jihomoravské inovační centrum (JIC) podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem. Mimo jiné pořádá akcelerátor Starcube, letos už sedmý ročník.

Jihomoravské inovační centrum (JIC) podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Nabízí služby začínajícím podnikatelům, rychle rostoucím startupům i zavedeným technologickým firmám. Od roku 2003 podpořilo více než 200 inovativních společností.

Za vznikem největšího českého inkubátoru stojí Jihomoravský kraj, město Brno a čtyři brněnské univerzity. „Po přesunu několika montoven z Brna směrem na východ politikům došlo, že nemůžou dlouhodobě stavět budoucnost jižní Moravy na nekvalifikované práci, protože to znamená mít pak najednou stovky nebo tisíce lidí bez práce,“ přibližuje důvod vzniku centra šéf startupových programů  JIC Vojtěch Krmíček. Ten stojí za nejstarším českým akcelerátorem Starcube, který JIC letos pořádá už posedmé.

Klepněte pro větší obrázekMůžete zhodnotit předchozí ročník Starcube? Co se objevilo zajímavého, co zaujalo vás osobně?

Daří se nám přilákat a rozvíjet čím dál více projektů souvisejících s hardwarem, které produkují něco hmatatelného. V minulém ročníku to byly startupy jako Perisa, tento tým měl jednoduché bezpečnostní zařízení, které pozná cizího člověka na pozemku díky detekci přes seizmické otřesy.

Indický tým Observe design s projektem Hansure zase přišel s přenosným osobním zařízením pro zdravotníky k dezinfekci rukou, jde jim o to snížit počet nakažení a úmrtí na infekce přenášené zdravotnickým personálem v nemocnici na pacienty. Dnes obsluhují více než 50 nemocnic, získali další investici a tým se rozrostl na deset lidí.

Nebo startup Giriton, nabízející jednoduchý systém pro evidenci materiálu a procesu výroby v malých a středních firmách, které si nemohou dovolit složitá a drahá řešení nabízená globálními firmami s ERP systémy. Giriton funguje přes tablety, se kterými zvládne práci každý zaměstnanec ve výrobě.  

Budujeme pro Starcube také oporu v zajímavých technologických partnerech. Minulý rok jsme získali Flextronics, letos s nimi pokračujeme, ale nově je hlavním partnerem Y Soft. To má i obrovský symbolický význam. Firma, která před jedenácti lety na JIC začínala, dnes jako globálně úspěšná společnost sama podporuje startupy a investuje do nich. Letos se přidává ještě Konica Minolta a IBM, pokračujeme s Microsoftem.

Co je tématem letošního Starcube, jaké projekty hledáte a kolik očekáváte přihlášek?

Letos sázíme na startupy z oblasti Internet of Things, může jít o hardware, software, wearables a jakákoliv další smart řešení. Zajímá nás také ICT Security, opět hardware, software i kombinace obojího. Starcube se tak jako nejstarší český akcelerátor stal také vůbec prvním akcelerátorem zaměřeným na kombinaci startupů z IoT a ICT Security.

Nejstarší český startup akcelerátor JIC Starcube přijímá do konce července přihlášky pro rok 2015. Sedmý běh přichází s řadou novinek, tou nejdůležitější je zaměření pouze na projekty spojené s kybernetickou bezpečností a internetem věcí. Mohou se do něj hlásit začínající podnikatelé z celého světa, experti z JIC z nich vyberou maximálně deset účastníků prestižního tříměsíčního programu. Tyto týmy získají výhody a podporu v hodnotě až 100 tisíc korun na testování a prototypování, právní nebo daňové služby, marketing i uhrazení cestovného a ubytování.

IoT je trend, který v západní Evropě výrazně běží, u nás se zatím moc neví, o co jde, takže jsme tu se Starcube i průkopníky tohoto tématu. V ICT Security je jihomoravský region hodně silný, takže tu máme relevantní výzkum i firmy jako zázemí. Hledáme takové týmy, které tvoří minimálně dva lidé, nejsou na trhu déle než dva roky a mají svůj nápad již na trhu ověřený, požadujeme totiž doložení zákaznického průzkumu, předobjednávek nebo čehokoliv, co relevantně ukáže, že je o daný produkt nebo službu na trhu zájem. Celý program probíhá v angličtině, takže je potřeba být schopen plynulé komunikace.

Chceme vybrat osm až deset špičkových týmů od nás i ze zahraničí, v minulém ročníku jsme měli přes 80 přihlášek. Letos se nám třeba po otevření přihlašování jako první přihlásil indický tým. A kromě českých, slovenských nebo polských týmů máme už zájemce třeba i z Hongkongu nebo z Mexika. Kolik přihlášek se nám finálně sejde, uvidíme až 31. července, kdy přihlašování uzavíráme.

Co se vlastně děje s těmi, co na Starcube neuspějí, nabízíte jim formu jiné podpory?

Vždycky se snažíme všechny zájemce nasměrovat na další programy a akce, které pro ně mají smysl. Pokud je už startup moc daleko, má už hotový produkt a prodává prvním zákazníkům, hodí se pro něj spíš náš program JIC Master, což je program zaměřený spíš na vybudování strategie pro další rozvoj a expanzi do zahraničí. Pokud jsou naopak ještě nezralí na Starcube nebo nespadají do oblastí IoT a ICT security, nabídneme jim JIC ENTER, to je místo v coworku a workshopy na úplné základy podnikání. A každému s nápadem, který zatím není příliš rozpracovaný, dáváme možnost přihlásit se na JIC Grill, což je prezentace projektu před panelem několika byznys expertů, kteří vám pak dají půl hodiny zpětné vazby, pomohou upozornit na slepá místa nebo zajímavé využití nápadu v jiné oblasti, než byste čekali.

 Všechny ostatní programy mimo JIC Starcube už jsou ale v češtině, takže pokud jde o zahraniční týmy, tam je pro ně určený jedině Starcube. A pak k nám můžou lidé přijít i na jednotlivé workshopy, přednášky nebo networkingové akce jako například 120 vteřin.

Od loňského roku je novinkou program JIC PLATINN, kde se zaměřujeme i na zavedené malé a střední firmy na jižní Moravě.

Jak dopadl projekt JIC invest, kterým jste chtěli vstoupit na trh také jako investoři?

Původní název JIC Invest jsme nakonec změnili na JIC Ventures, který nám „prošel“ v rejstříku. Opakovaným zápisem se bohužel celé zakládání dceřiné společnosti protáhlo a tak teprve teď můžeme dotahovat jednání s prvními startupy. První investice tedy teprve přijdou.

Klepněte pro větší obrázek

Čím je JIC v republice jedinečné?

JIC je unikátní především tím, že nabízí služby lidem od fáze prvotního nápadu, přes rozjezd firmy až po nastartování rozvoje v zavedených malých a středních firmách. Nikdo jiný v Česku a jen velmi málo organizací v Evropě umí pracovat s podnikateli v takové šíři. Jinde můžete absolvovat časově omezený program a po několika měsících už vám nejsou schopni nic dalšího nabídnout.

S námi naopak máte jistotu, že můžeme společně rozvíjet vaše podnikání od úplného počátku až po to, kdy budete mít desítky zaměstnanců. Díky tomu máme také unikátní síť kontaktů a na našich akcích se reálně potká člověk s nápadem s investorem nebo zakladatel startupu s vysoce postaveným člověkem z korporace, která může jeho technologii využít. V tom je největší síla JIC.

Když mluvíme o networkingu, tak to znamená, že tu obchodní kontakty, partnery nebo lidi s novými nápady potkáte opravdu každý den i mimo extra na to zaměřené akce. Díky tomu, že jsme řadu projektů a služeb rozjížděli v Česku jako první, tak s nimi máme také nejvíce zkušeností. STARCUBE je prvním českým akcelerátorem, jako první jsme začali dělat i inovační vouchery nebo letos jsme představili pozici známou ze zahraničních investičních fondů – Entrepreneur in Residence, kombinace zkušeného podnikatele a konzultanta v jedné osobě, se kterým na JIC začínající podnikatelé pracují.

Jsou podobná "krajská" inovační centra i jinde v republice?

Centra zaměřující se na některé z oblastí jako JIC najdete i v jiných regionech, ale zatím mají za sebou většinou i kratší historii a tím pádem je obtížné hodnotit výsledky.

U nás bylo klíčové to, že se brněnští i krajští politici a představitelé univerzit shodli na tom, že chtějí soustavně podporovat vědu, výzkum a inovace a rozvoj technologických firem, že postaví prosperitu jižní Moravu právě na tom. Díky této shodě mohl vzniknout JIC a díky tomu má i stabilní podporu po celou tu dobu. Díky přesunu několika montoven směrem dál na východ totiž tehdy po roce 2000 politikům došlo, že nemůžou dlouhodobě stavět budoucnost jižní Moravy na nekvalifikované práci, protože to znamená mít pak najednou stovky nebo tisíce lidí bez práce.

Dnes chodí do Brna a na jižní Moravu zahraniční investoři za kvalifikovanými lidmi a rozšiřují zde dlouhodobě svůj výzkum a vývoj. Třeba Honeywell tu má největší výzkumné centrum v Evropě, Konica Minolta jedno z pěti inovačních center na světě.

Jakými úspěšnými projekty se může JIC pochlubit?

Klepněte pro větší obrázek

Současný šéf startupových programů JICu Vojtěch Krmíček vystudoval Fakultu informatiky Masarykovy univerzity. V JICu dříve vedl akcelerátor JIC STARCUBE, který otevřel zahraničním týmům. Než začal pracovat se startupy, věnoval se výzkumu v oblasti cyber security a monitorování vysokorychlostních počítačových sítí na půdě organizace CESNET.

Hezkým příkladem je GINA Software, což je absolvent prvního běhu STARCUBE a dnes firma, která má přes 20 lidí. Vyvíjí a dodávají systém pro taktickou koordinaci lidí v terénu a zároveň mobilní hardware sloužící při krizových operacích. Zachraňovali životy po zemětřesení na Haiti či tsunami v Japonsku, zároveň jejich služby využívají jihomoravští záchranáři a hasiči a rozšiřuje se i do dalších krajů. A letos se jim podařilo stát se oficiálními dodavateli OSN, mezi kterými je jen pár českých firem. Dodávají i Evropské vesmírné agentuře. Přitom šlo na začátku o studentský projekt tří spolužáků z VUT.

Raketově rostoucí firmou a absolventem JIC Starcube je i Skypicker, internetový vyhledávač levných letenek po Evropě. Mimo běžné vyhledávání umožňuje najít i lety s přestupy nebo kombinovat různé aerolinky. Jeho klienty jsou především studenti a baťůžkáři hledající nejlevnější způsoby cestování. Z prvního čtvrt roku mají letos tržby přes 250 milionů korun, tedy větší sumu než za celý loňský rok. A chtějí v tomto roce stihnout i expandovat do Spojených států a Kanady.

Váš názor Další článek: V Česku chybí tisíce lidí na kyberbezpečnost, v EU až milion

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,