Křetínský a Tkáč ovládli Mall.cz a Heureku. Za 5,4 miliardy

Miliardáři Křetínský a Tkáč prostřednictvím skupiny Rockaway koupili Netretail Holding, tedy e-shop Mall.cz, srovnávač Heureka.cz a další projekty.

Internetový trh v České republice se konsoliduje. Ekonomicky silným hráčům roste chuť k nákupům. Sotva rok po investici Daniela Křetínského a Patrika Tkáče do E-commerce Holdingu ze skupiny Rockaway dokázaly dvě velké postavy „off-line“ byznysu pořádně zamávat branží internetového nakupování.

Akviziční tažení dnes potvrdila sama skupina Rockaway, která za 5,4 miliardy korun přebírá velký e-shop Mall.cz i s jeho sestrami ve čtyřech dalších středoevropských zemích. Spolu s jejich mateřským Netretail Holdingem kupují od jihoafrického koncernu Naspers také největší cenový srovnávač Heureka.cz. Obchod financují právě miliardáři Křetínský a Tkáč spolu s investiční společností PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Mall i Heureka jsou úspěšné společnosti, které skvěle rozvinou naše stávající aktivity na poli e-commerce. Máme díky tomu před sebou příležitost, jak během velmi krátké doby atakovat obrat jednu miliardu euro a obsadit pozici e-commerce lídra v regionu střední Evropy,“ okomentoval transakci ředitel Rockaway Jakub Havrlant.

Klepněte pro větší obrázek 
Daniel Křetínský (foto: E15)

„Je to pouze dalším logickým projevem probíhající konsolidace trhu e-commerce v České republice, kterou táhne několik silných ekonomických subjektů s velkým investičním apetitem,“ uvedl David Pirner, řídící partner poradenské společnosti Grant Thornton Advisory.

S Rockaway se miliardářům podařilo za rok vytvořit hráče, který nejen velikostí, ale i přesahem do celého „ekosystému“ kolem on-line nakupování nemá v tuzemsku obdoby. Jen tržby e-shopů spadajících pod skupinu se budou po započítání Mallu pohybovat kolem dvanácti miliard korun. Tedy ztrojnásobí svou dosavadní velikost. Bude to zhruba stejně, na kolik loni vyrostl největší jednotlivý e-shop Alza.cz.

„Míra vlivu bude záviset především na tom, k jak silnému propojení jednotlivých entit dojde,“ poznamenala šéfka sítě výdejních míst Zásilkovna Simona Kijonková. Pod Rockaway patří kromě e-shopu také řada technologických start-upů s globálními ambicemi. Skupina má byznys například v USA nebo Brazílii a zvažuje expanzi do Asie.

Mimo E-commerce Holding

Akvizici Mallu a Heureky nedělá překvapivě E-commerce Holding, v němž má podíl Křetínský s Tkáčem. Magnáti pomáhají s transakcí přímo mateřské Rockaway Jakuba Havrlanta. Oba nové přírůstky mají být součástí zcela nové struktury.

„Pokud budou vyčleněné do speciální společnosti, může to být kvůli pozdějšímu snadnějšímu prodeji mimo skupinu nebo pro vytvoření možnosti následného vstupu dalších investorů, případně v souvislosti se vstupem na burzu. Možné jsou i daňové důvody,“ soudí advokát Bystrík Bugan, který se zabývá fúzemi a akvizicemi.

Přestože Mall a Heureka nebudou součástí E-commerce Holdingu, získává celý koncern obrovskou tržní sílu. „Zároveň si tím ale vzali velké sousto a nikdo neví, jestli ho dokážou strávit,“ dodal jeden z významných hráčů na trhu, který si přál zůstat v anonymitě.

Zlaté datové vejce

Kapitál miliardářů ovšem neslouží jen akvizicím e-shopů, ale i další infrastruktuře související s jejich provozem. Příkladem je právě cenový srovnávač Heureka.cz. Bez tohoto lídra oboru se v současnosti obejde jen málokterý internetový obchodník. Zákazníkům totiž slouží jako hlavní kanál pro zjišťování cen a dalších informací o eshopech.

Navíc na rozdíl od Netretail Holdingu nemá ani problémy se ziskovostí. Provozovatel takovéhoto nástroje má současně v ruce obrovský objem cenných dat. Právě proto jsou na trhu vůči Heurece nezřídka slyšet ostrá slova. „Je to vertikála jako hrom a útok na soutěžitele,“ říká jeden z prodejců, který si nepřál být jmenován.

Vyhledávač to schytává za údajnou závislost e-shopů na něm a dominantní tržní postavení. Podle Simony Kijonkové ze Zásilkovny již mezi obchodníky panují obavy z propojení obchodních dat Heureky a jednotlivých eshopů holdingu. „Pro českou e-commerce by bylo přínosné, kdyby Heureka zůstala i nadále nezávislá tak, jak tomu bylo pod původním majitelem Naspers,“ dodala.

Cenné informace o velké části on-line trhu má rovněž jeden z největších provozovatelů výdejních míst Uloženka. Ta se stala součástí E-commerce Holdingu v červnu. Ta se navíc propojí s trafikami, které zásobuje distributor tisku PSN. V něm má Křetínského mediální struktura více než čtvrtinový podíl. Ve hře je podle informací deníku E15 také zapojení čerpacích stanic MOL. Kurýra bude dělat přepravce InTime, v němž nedávno získala majoritu firma blízká Tkáčově J&T.

Miliardové e-shopy
  Tržby (miliardy korun) Segment Hlavní majitelé a investoři
Rockaway/E-commerce Holding 12* univerzální Jakub Havrlant, Daniel Křetínský, Patrik Tkáč
Alza.cz 11,5 elektronika Aleš Zavoral
Parfums.cz 3,3 parfémy Michal Zámec
T.S. Bohemia 2 elektronika Lubomír a Bronislav Pešákovi
HP Tronic (Kasa.cz, Euronics.cz) přes 1 univerzální/elektro Daniel Večeřa, Petr Res, Milan Bačák, Danuše Hradilová, Lenka Kleinová, Iveta Horáková

*po započítání Netretail Holdingu (Mall.cz a sestry) a akvizice CZC.cz

Diskuze (5) Další článek: Seznam.cz: Naše turistická mapa už pokrývá celý svět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,