Kryptoměny nastupují do škol. Univerzity v USA začaly s výukou o bitcoinu a technologii blockchainu

  • Univerzity v USA už spustily první kurzy zaměřené na kryptoměny
  • Vyučuje se technologie bitcoinu i blockchainu
  • Zájem studentů je obrovský

První technické a byznysové univerzity v USA spustily výuku v oblasti kryptoměn. Hlavním bodem je nejen první kryptoměna Bitcoin, ale i blockchainová technologie obecně. Studenti také získají informace nejen technického charakteru, ale i byznysového. Blockchain totiž podobně jako třeba umělá inteligence má možnost zasáhnout do většiny odvětví, což může přinést nové startupy a systémy, které nahradí ty stávající.

V roce 2009 spustil neznámý tvůrce s přezdívkou Satoshi Nakamoto první decentralizovanou distribuovanou databázi postavenou na bázi technologie blokchainu – Bitcoin. Kryptoměna od té doby funguje bez chyb, nabírá na hodnotě a stále si drží pozici nejhodnotnější kryptoměny na světě.

Od té doby se ale objevilo spoustu dalších kryptoměn, kterých už je přes 1 500 a rovněž nové systémy postavené na samotném blockchainu. Ty naopak vystupují z klasického finančního segmentu a soustředí se hlavně na využití možností, které blockchain nabízí (ověřené a bezpečné transakce informací) a doposud to nebylo možné.

Elitní univerzity reagují na trh

Jak informoval web New York Times, významné americké univerzity se s rozšiřováním a úspěchem kryptoměn a blockchainu pustily do výuky těchto technologií. Vzhledem k tomu, že v této oblasti ale dochází k extrémně rychlým inovacím, profesoři sami upozorňují, že nevědí to nejnovější a snaží se především stavět na základních principech těchto technologií.

Mezi univerzitami, které v různých formách spustily předměty v této oblasti, je například Carnegie-Mellonova univerzita, Cornellova univerzita, Dukeova univerzita, univerzita New York (NYU), Princetonská univerzita, Kalifornská univerzita v Berkeley, Stanfordova univerzita nebo třeba Massachusettský technologický institut.

Jedná se o věhlasné univerzity, ze kterých neustále dochází ke světovým objevům v různých vědeckých oborech. Poptávka po odborné výuce z oblasti kryptoměn a blockchainu tak byla nutností a jeden z prvních předmětů postavených na klasické kreditní formě už v roce 2014 spustil profesor David Yermack z NYU se specializací na byznys a právo.

Obrovský zájem studentů

Různé druhy škol mají sice různé zaměření, ale většinou pokrývá jak technologickou část blockchainu, bitcoinu a kryptoměn obecně, tak i bynysovou a ekonomickou návaznost, která s tím souvisí.

O kurzy je tak ze strany studentů obrovský zájem. Například v NYU musel profesor změnit původní přednáškovou místnost s maximální kapacitou pro 180 studentů na větší, která pojme až 225 lidí. Na Princetonské univerzitě se už jedná o pátý nejpopulárnější předmět a v Kalifornské univerzitě v Berkeley dokonce studenti v přeplněné hale stojí i po stranách, aby si nenechali ujít lekci s označením „Blcokchain, kryptoekonomika a budoucnost technologie, byznysu a práva“.

Řeší se tak například i vztah této nové technologie a bitcoinu k samotnému vzniku peněz a porovnání minulých, současných a právě i budoucích systémů pro finanční segment.

Technické univerzity naopak dávají větší důraz na technologii a možnosti využití v oborech, které lze s distribuovanou decentralizovanou databází v podobě blochchainu narušit, změnit stávající byznys modely a umožnit vznik novým startupům, které budou efektivnější a bezpečnější než současné společnosti využívající dosavadní centralizované transakční systémy.

Jako u začátku počítačů

Nový trend trochu připomíná začátky výuky v oblasti počítačů, kterých se tehdy účastnili takoví velikáni jako Bill Gates, Steve Jobs, Steve Wozniak a další. Podobně jako v případě umělé inteligence, která zažívá rovněž velký zájem studentů technických oborů, se zvyšuje i pracovní poptávka po specialistech z tohoto oboru.

Studenti tak mají i snahu v tomto oboru být mezi prvními experty s možností jak založit vlastní byznys s vlastním produktem či službou, tak se i nechat v takovém novém startupu zaměstnat. Technologii blockchainu se ale snaží postupně implementovat i velké ustálené společnosti, takže studenti mohou najít i takovou formu zaměstnání. Díky těmto znalostem budou mít na trhu práce mnohem větší hodnotu, než například běžní programátoři.

Diskuze (19) Další článek: Velká rudá skvrna na Jupiteru se neustále zmenšuje. Kdy zmizí úplně?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,