NEO a GAS: Tohle nejsou kopie bitcoinu, ale největší čínský pokus s blockchainem

  • Kryptoměna NEO je o dost jiná než tradiční bitcoin
  • Bude vám vydělávat už jen tím, že ji budete vlastnit
  • Jde o promyšlené propojení platformy a dvou kryptoměn

NEO je platforma na chytré kontrakty a zároveň i kryptoměna (token), kterou v roce 2014 vytvořili vývojáři Da Hongfei a Erik Zhang, tehdy ještě pod jménem AntShares. Projekt jako první čínská platforma založená na blockchainu sklidil úspěch, a tak její tvůrci v roce 2016 založili společnost OnChain. Ta se zaměřuje na finanční služby postavené právě na technologii blockchain a dodnes kryptoměnu zastřešuje. V roce 2017 bylo AntShares přejmenováno na NEO a zalistováním na velké kryptoměnové burzy se dostala do povědomí uživatelů po celém světě.

Klepněte pro větší obrázek
Oficiální logo NEO

NEO je často přezdíváno jako čínské ethereum, obě totiž nejsou určeny primárně pro platby, ale mají být hlavně platformou pro chytré kontrakty. NEO na to jde však zcela odlišnou cestou. Pro lepší pochopení ji budu v dalších odstavcích hodně srovnávat právě s ethereem.

NEO

  • Zkratka: NEO
  • Vznik: 2014
  • Maximální počet mincí: 100 000 000 NEO, předtěženo, všechny mince tedy už byly vytvořeny.
  • Dělitelnost: nedělí se, vždy tedy celé jednotky (např. 1 NEO)
  • Systém: DBFT (podobný Proof of Stake)
  • Oficiální web: neo.org

NEO se netěží

Ethereum stejně jako bitcoin a většina kryptoměn využívá konsensu Proof of Work. To znamená, že v síti existují tzv. těžaři, kteří zpracováním složitých výpočtů těží nové bloky obsahující transakce, za které jsou odměňováni novými mincemi. Uzly v síti pak ověřují, zda jsou transakce validní a pokud dojde ke shodě, přidá se blok do blockchainu. Tento proces se osvědčil u mnoha kryptoměn, ovšem je velmi energeticky náročný.

Klepněte pro větší obrázek
Nečestný mluvčí (červený) odešle svůj návrh bloku zbylým deletágům (zelení), jelikož však delegáti v síti představují více než 66%, jsou schopni nevalidní blok odmítnout a dojde k výměně mluvčího (obr.: Neo)

NEO naopak využívá konsensu DBFT (Delegated Byzantine Faul Tolerance), která toleruje určitou chybu v celkové shodě. V něm jsou v síti držitelé NEO (holdeři) a účetní (bookkeepers), kteří provozují tzv. konsensus uzly (Consensus nodes) a starají se o ověřování transakcí a jejich zapisování do blockchainu. K provozování konsensus uzlu je vyžadován dostatečný minimální výkon, nutnost držet určitý obnos NEO i GAS a hlavně musíte být zvolení ostatními uživateli v síti. Stejně tak můžete být jimi i odvoláni.

Klepněte pro větší obrázek
Stát se však může i to, že nečestný bude delegát. I v tomto případě však čestní delegáti představují většinu (více než 66%), takže nevalidní ověření delegáta odhalí a zpochybní. (obr.: neo)

Když vytvořená transakce dorazí na některý konsensus uzel, je broadcastem vyslána všem účastníkům sítě s podpisem originálního odesílatele. Poté je v síti zvolen jeden mluvčí (speaker), který transakci zapíše do bloku a odešle mezi ostatní účetní návrh bloku. Pokud alespoň dvě třetiny (66,66%) účetních uznají blok jako validní, podepíšou jej a je zapsán do blockchainu. V opačném případě je zvolen nový speaker a proces se opakuje. Tímto způsobem se tak vlastně snaží eliminovat nepoctivý uzel, který pak bude penalizován ztrátou držených tokenů.

Výhodou NEO je však obrovská rychlost transakcí. V praxi totiž zvládne zpracovat kolem 1 000 transakcí za vteřinu a teoreticky je možné toto číslo posunout až na 10 000. To je tedy mnoho násobně více než v případě etherea, které je limitováno na 15 transakcí za vteřinu, nebo litecoinu (56 transakcí za vteřinu). Nevýhodou je však větší centralizace.

Jedna platforma, dva tokeny

NEO i Ethereum jsou tedy hlavně platformou a k placení se u nich využívá tokenů. U Etherea se jmenuje ETH, v síti NEO jde pak o token se stejným názvem - NEO. Zásadním rozdílem je, že na něj je ještě navázaný další token zvaný GAS. Je však dáno, že maximální možný počet tokenů NEO i GAS v obou případech činí 100 000 000 jednotek.

Obě se však liší ve své distribuci. NEO je tzv. předtěžené (premined), takže všechny mince, co mohou být vytvořeny už byly na začátku vypuštěny do světa. Polovinu NEO pustilo na volný trh v rámci crowdfundingové kampaně a polovinu si ponechalo pro vývoj a správu platformy. Později však na volný trh vypustilo ještě další část, takže celkový počet v mincí v oběhu tak nyní činí 65 000 000 NEO.

Klepněte pro větší obrázek
V peněžence, kde držíte NEO se vám objeví i GAS, který máte nárok si vybrat

NEO je sice kryptoměna, ale spíš si jí můžete představit jako akcii, dává vám totiž právo na pravidelné dividendy v podobě GAS a navíc jejím držením můžete hlasovat o volení, případně odvolání konsensus uzlů. Už z povahy této kryptoměny tedy vychází, že je nedělitelné, takže odesílat vždy lze pouze celé jednotky.

Pozor však na burzy, které kvůli jednotnému systému umožňují držet i zlomky této kryptoměny s až osmi desetinnými místy. Pokud ovšem takovou částku zkusíte vybrat, bude suma vždy zaokrouhlena na celé číslo dolů a o zbytek jednoduše přijdete. Kompenzací je však to, že za odeslání transakce neplatíte v NEO žádné poplatky, tedy alespoň ne na první pohled.

GAS

  • Zkratka: GAS
  • Maximální počet mincí: 100 000 000 GAS, emitace 8 GAS v jednom bloku NEO a každé 2 000 000 bloků o jeden klesá, všechny mince budou vytěženy cca v roce 2039.
  • Dělitelnost: až na 8 desetinných míst (0,00000001 GAS)
  • Způsob získávání: Vyplácen držitelům NEO rovnoměrně dle drženého objemu
  • Oficiální web: neo.org

O to více zajímavější je GAS. Ten totiž není předtěžený, ale je generován spolu s nově vytvořenými NEO bloky. Emitace nových tokenů se ovšem bude neustále zpomalovat a všech 100 000 000 tokenů by mělo být v oběhu během 22 let, tedy někdy kolem roku 2039. GAS je narozdíl od NEO dělitelný až na 8 desetinných míst, tedy až na 0,00000001 GAS.

A jak GAS získat? Jednoduše. Pamatujete jak jsem zmínil, že s držením NEO máte právo na vyplácení dividendy? Tak to probíhá právě v podobě GAS. Když tedy v peněžence budete držet NEO, bude vám v peněžence pravidelně přibývat i GAS, který si můžete kdykoliv jedním kliknutím vybrat. Pozor však na burzy, kde až na výjimky můžete na GAS zapomenout, burzy si jej totiž nechávají pro sebe.

Pokud vás zajímá, jak velké jsou výplaty v této kryptoměně, navštivte web neotogas.com. V ní si můžete snadno spočítat, kolik GASu dostanete za držení určitého množství NEO. V době psaní článku se denní výplata za 1 NEO pohybuje kolem 0.0003 GAS.

GAS jako palivo pro chytré kontrakty

GAS má v NEO síti několik využití. Může totiž být použito na zaplacení poplatků bookkeeperům, kteří jeho určitý obnos potřebují k vedení konsensus uzlu. Hlavní využití GAS je však u chytrých kontraktů, zde zvaných NEOContracts. Každý, kdo chce na platformě NEO vytvořit nějaký chytrý kontrakt, musí nejprve zaplatit určitou částku v GAS (ceník zde). Už jen to, že se za vytvoření kontraktu musí platit, může odradit nějaké potencionální škůdce, kteří by chtěli vytvářet podvodné, či nesmyslné projekty.

Klepněte pro větší obrázek
Na webu ndapp.org najdete přehled chytrých kontraktů a můžete sem nahrát i svůj vlastní.

Podobný systém využívá i ethereum, ovšem NEO je pro vývojáře mnohem pohodlnější. Pro vytvoření chytrého kontraktu v síti ethereum je totiž nutné použít speciálního programovacího jazyku Solidity, který se vývojáři musí nejprve naučit. NEO je v tomto výrazně vstřícnější a podporuje běžně používané programovací jazyky jakou jsou Java, C#, Python, Javascript a další.

Další projekty a spolupráce

NEO je velmi progresivní a jeho vývojářský tým rozhodně nespí. V rámci NEO tedy vznikají další zajímavé podprojekty, jako jsou například „supravodivé transakce” (Superconducting Transactions), což je vlastně o pokus vytvoření decentralizované směny finančních prostředků na úrovni blockchainu. Projekt NeoQS, pak zase zkouší vytvořit obranu před stále hrozícími kvantovými počítači, tím že místo běžně kryptografické metody eliptických křivek zkouší na NEO nasadit kryptografii postavenou na mřížích (lattice-based cryptography). A podobných projektů se plánuje rozhodně více.

Kde nakoupit?

Kde uložit?

Cenové grafy NEO a GAS

Diskuze (8) Další článek: Facebook vám možná analyzuje telefonní hovory. Ale pozor, vy jste mu to dovolili

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,