Kvůli chybě v nových procesorech od Intelu lze přes USB port bez povšimnutí ovládnout jakýkoli systém

Bezpečnostní rizika dnes hrozí ze všech možných stran a nevyhýbá se tomu ani samotný hardware. Tentokrát inženýři Maxim Goryachy a Mark Ermolov ze společnosti Positive Technologies objevili velmi závažnou chybu v moderních procesorech od Intelu.

Všechny procesory standardně umožňují nějakou možnost hardwarového přístupu pro ladění a konfiguraci, která probíhá při výrobě. Ale zatímco dříve byly nutné specializované nástroje, u procesorů s architekturou Intel Skylake a novějších už je možné k JTAG přistupovat i přes rozhraní USB 3.0 v rámci DCI (Direct Connect Interface).

Kvůli tomu lze zaútočit na daný systém, aniž by to bylo možné detekovat, protože útok probíhá na pod úrovní softwaru. Tímto způsobem by tak případný hacker mohl změnit bios a nastavení, dostat se k informacím, vkládat vlastní kód (malware) a podobně. Žádná ochrana v rámci systému tak nepomůže.

Podle vyjádření nezáleží, jaký systém na daném notebooku, počítači nebo serveru běží. Zatím se tato chyba objevila pouze u úsporných procesorů řady U. Intel už o zranitelnosti ví, ale zatím se k problému oficiálně nevyjádřil.

Zdroj obrázku: Casey McLaughlin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Diskuze (46) Další článek: Středoškoláci, prozraďte nám, co vás učí v předmětu Informatika [diskuze]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,