Lanovka na Petřín dostane Wi-Fi. Realizace vyjde na 2,3 milionu

Lanová dráha na pražský Petřín je dlouhá 510,4 m. Jízda z dolní do horní stanice proběhne za tři minuty. Není zahloubena do země, a tak v ní pohodlně chytnete 4G signál mobilních operátorů. Přesto nyní pražští radní schválili zakázku na pokrytí petřínské lanovky veřejnou Wi-Fi sítí. Za 2,4 milionu korun.

Z dokumentace k veřejné zakázce vyplývá, že infrastruktura má být robustní, s možností řízení, monitoringu a zárukou na pět let. To je samozřejmě v pořádku, když už se má něco dělat, tak pořádně. Ale v tomto konkrétním případě budí některé požadavky rozpaky. Stejně tak výsledná cena. A hlavně – opravdu veřejnost ocení, že se dva miliony z jejich peněz investují do pokrytí půlkilometrové lanovky Wi-Fi?

Rozhořčení nad přemrštěnými požadavky zveřejnil na svém facebookovém profilu například Štepán Beneš z ISP Alliance. „Představte si, že máte postavit kurník pro 11 slepic a v zadávačce napíšete požadavek na pancéřová vrata o síle 500 mm jako ochranu před liškou a dávkovač krmení schopný nasytit 500 slonů s možným rozšířením o permanentní měření anální teploty chovanců i chovatelů,“ objasnil odlehčeným přirovnáním, jak naddimenzované požadavky pro Wi-Fi připojení jsou. U konkrétní požadované hardwarové výbavě pak poukazuje, že by leckteré prvky stačily na provoz metropolitní sítě.

Projekt byl již schválen a veřejná Wi-Fi by se měla v petřínské lanovce objevit do čtyř měsíců po podpisu smlouvy s firmou Simac Technik ČR, která zakázku získala. Dále je v plánu pražských radních investice dalších 10 milionů korun na vybudování veřejné Wi-Fi sítě v šesti stanicích metra v centru Prahy.

Zadávací dokumentaci k zakázce připravila firma Operátor ICT (dříve známá pod jménem Operátor Opencard), což je městem zřízená firma pro správu agendy informačních technologií a Smart Cities. Sem spadají i další rozporuplné projekty, jako jsou chytré lavičky, lampy atp.

Diskuze (23) Další článek: První vlak, který jezdí sám po běžných kolejích. Vozí železnou rudu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,